Till hösten ska hemtjänsten på Tjörn slippa hantera nycklar. Foto: arkivbild

Nyckelfri hemtjänst på Tjörn

Alla tjörnbor som har hemtjänst, hemsjukvård eller trygghetslarm får under hösten ett elektroniskt låsvred monterat på sin ytterdörr.

– Det är för att komma bort från nyckelhanteringen. Det ska bli säkrare för våra mottagare och smidigare för medarbetarna att slippa invänta nycklar, säger Emelie Hildingsson, utvecklingsledare inom äldreomsorgen på Tjörns kommun.

Totalt är det runt 300 personer som med start i september får det elektroniska låset installerat. Det monteras på insidan av dörren och används endast av hemtjänsten, de boende använder sina gamla nycklar som vanligt.

– Låset är batteridrivet och personalen har en app i telefonen som är säkrad med tvåfaktors-identifiering. Det innebär att man behöver logga in med två olika koder så att det ska vara säkert. Om någon skulle tappa en mobil kan inte vem som helst logga in med den, utan den är knuten till en person.

Låset är inte heller beroende utav internet, utan kopplas till telefonen med hjälp av bluetooth. Däremot finns alltid risken att mobilens batteri laddas ur.

– Det är klart att det är ett ansvar för personalen att ha mobilen laddad. Men för säkerhets skull kommer vi ha en vanlig extranyckel som hänger på kontoret hos oss. Det är ju ändå teknik det handlar om, det funkar inte alltid till 100 procent, säger Emelie Hildingsson.

Målsättningen är att alla ska ha fått det elektroniska låset till hösten.

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktionen@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar