Omar vill stanna i Stenungsund

Efter flera år i Stenungsund flyttades Omar Ali till ett asylboende i Mariestad. Carina Harthill öppnade sitt hem och såg till att han fick komma tillbaka igen.

– De har blivit som min familj, säger Omar Ali.

Nu har han varit i Sverige i tre år. Hemma i Afghanistan blev situationen ohållbar, misshandel och kontroll tillhörde vardagen. När talibanernas påtryckningar blev värre fanns det bara ett alternativ kvar. Flykten som gick via Pakistan, Iran, Turkiet, Grekland och en rad andra länder slutade till sist i Stenungsund.

– Jag är van vid Stenungsund nu, jag började i boxning och träffade kompisar här, säger Omar Ali.

I mars fyllde han 18 år, men redan i oktober blev han åldersuppskriven och räknades som myndig hos Migrationsverket. Han flyttades från boendet för ensamkommande i centrala Stenungsund till ett asylboende utanför Mariestad.

– Det var katastrof. Vi bodde tio personer i samma rum, det var smutsigt och full av fästingar. Folk drack alkohol och rökte, vissa spelade piano mitt i natten. Jag kunde inte sova och mådde jättedåligt, säger Omar Ali.

Han berättar om depression och självmordstankar, psykologbesök, huvudvärk och antidepressiva. Många gånger gick han till Migrationsverket och bad om förflyttning, lika många gånger fick han ett nej. Det var då Carina Harthill kom in i bilden. Via en vän som jobbat på boendet i Stenungsund fick de kontakt, hade ett möte och en vecka senare flyttade Omar in.

– Ända sedan flyktingströmmen 2015 har jag tänkt att jag vill göra något, men jag har dragit ut på det, säger Carina Harthill.

Så när det väl kom till kritan var det inget svårt beslut. Nu har Omar bott tillsammans med henne, två av hennes tre barn och deras fyra katter i tre månader.

– Jag vet att många funderar på att göra något liknande men är för bekväma. Men det lilla som är jobbigt är så värt det, man får så mycket tillbaka. Det blir en ny dimension på livet, berättar hon.

Inget uppehållstillstånd än

Omar själv är glad över att vara tillbaka. Han är fortfarande inskriven på Nösnäs, men har efter ett avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd tagit en paus i studierna.

– Jag har bott här i tre år och är van vid att vara här. Varje dag och varje natt undrar jag vad jag ska göra. Det är ingen idé att plugga, varför ska jag lära mig om jag ändå inte får stanna? Det finns ingen som kan prata svenska med mig i Afghanistan, säger Omar.

Istället arbetar han hos Carina, i hennes trädgårdsföretag.

– Han är en riktig fena, han är väldigt duktig på det. Kunderna ringer mig och är positiva och tacksamma efter att han har varit där, säger Carina.

För Omar själv innebär jobbet även något annat.

– Jag jobbar ju och betalar skatt här, så jag kanske kan få stanna.

En skada i benet innebar att han fick sluta med boxningen, men matcherna går han fortfarande på, alltid med en sverigeflagga i handen. Till hösten blir det möten med skolan och försök till en kompromiss gällande utbildning och jobb. Ovissheten kring uppehållstillståndet är jobbig, mest för Omar men även för Carina.

– Jag förstår att vi inte kan ta emot så många som vi gjorde under 2015, men de som redan är här måste vi ta hand om bättre. Rätt skött så är de en otrolig resurs för framtiden, säger hon.

Och trots allt så vågar Omar Ali ändå drömma, i alla fall lite.

– Jag skulle vilja bli sjuksköterska eller flygvärdinna. Eller kanske modell, det hade varit kul.

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktionen@lokaltidningensto.se

Fakta: Avslag på uppehållstillstånd

Ett avslag på ansökan om uppehållstillstånd betyder att Migrationsverket inte tycker att den sökande har tillräckliga skäl för att få stanna i Sverige. Då har man två val: acceptera beslutet och återvända hem, eller överklaga. Väljer man att överklaga kommer beslutet att prövas av en domstol. Har man fått ett beslut om utvisning så får man stanna i Sverige medan man väntar på prövning av överklagandet.

Eftersom så många människor sökte asyl i Sverige under 2015 tar det längre tid än vanligt att få komma på utredning och att få ett beslut, och det går inte att på förhand säga hur länge man kommer att få vänta.

Källa: Migrationsverket

Relaterade artiklar
Fler artiklar