Öppnar tidigt för oroliga seniorer

Hemköpbutikerna i STO-området öppnar upp tidigare för coronavirusets riskgrupper. En timme på morgonen kan seniorer över 65 år handla i en nystädad butik.

Seniortimmen kallar Hemköp den timmen som de införde under tisdagen. Det är en timme då butiken öppnar upp tidigare på morgonen för att erbjuda seniorer över 65 år och andra i virusets riskgrupper att komma till en nystädad butik utan att behöva trängas med andra. Det var en Hemköpsbutik i Stockholmsområdet som var först ut med idén om morgonhandling.

Under tisdagen öppnade Hemköp i Svanesund samt Hemköp i Stora Höga upp en timme tidigare än normalt. Även Hemköp i Ellös hängde på trenden.

– Vi hade kö utanför när vi öppnade. Det kom en hel del pensionärer som verkligen ville in och handla, fler än vi trodde, säger Erik Wallin, butikschef vid Hemköp i Svanesund.

I Svanesund öppnar butiken vid 7,15 på morgonen för seniorer medan butiken i Stora Höga, som drivs av samma handlare, öppnar redan 6,15. Den första timmen butikerna håller öppet är endast för seniorer och de i riskgrupperna.

– Det var otroligt uppskattat. De som är utsatta och känsliga ska kunna känna sig trygga när de handlar.

Personalen i butiken i Svanesund har varit mycket positiva då det gäller den tidiga timmen. De ställer gärna upp för att se till att kunderna får handlat utan någon oro. I dessa tider med oro för Corona är butiken extra noga med hygienen i butiken och hos de anställda.

– Vi tvättar av och spritar kundvagnar, kortterminalen och andra ytor flera gånger om dagen. Personalen är mycket medveten om sin handhygien och använder handsprit vid varje arbetsstation. Personalen är skör och utsatt i dessa tider, därför är handhygien extra viktigt.

Om andra butiker på Orust följer Hemköps exempel med utökade öppettider är oklart. Pernilla Olofsson som driver kommunens största matvaruaffär, ICA Supermarket Pärlan i Henån, tillsammans med sin syster Beatrice Ferdinandsson, har ännu inte bestämt sig om butiken ska ändra öppettiderna.

– Vi har diskuterat det men ännu inte kommit fram till hur vi ska göra, säger hon.

En av de minsta butikerna på Orust är Stillingsöns Handel. Handlare Rolf Andersson kan sammanfatta den senare veckans försäljning med en dubblering mot normalt. Basvaror och toapapper har efterfrågats mest.

– Och jäst, det har vi sålt helt slut på.

Rolf planerar inte att öppna tidigare för seniorerna.

– Vi är så få i personalen så det kan jag inte göra. I morse var det däremot kunder som kom direkt klockan nio då vi öppnade, för att slippa möta många andra kunder i butiken.

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se