Stefan Persson uppmanar föräldrar i området att vistas ute på eftermiddagar och kvällar. FOTO: Arkiv

Oro i Kristinedal

Hot, tjafs, skadegörelse, fylla och inbrott. Polisen har vid flera tillfällen kallats till Kristinedalskolan under juli månad.

– Föräldrar har känt det olustigt att de haft sina barn där, säger Stefan Persson, anti brott och drogförebyggare i Stenungsund.

Under de senaste 14 dagarna har polisen ryckt ut ett flertal gånger till Kristinedalskolan. Det har varit oroliga vuxna i området som larmat om skadegörelse, verbala hot, tjafs, inbrott i skolbyggnaden och i bilar parkerade i närheten. Samtidigt har de flesta föräldrar börjat jobba efter sin semester och ungdomar samlas vid skolan för att träffa vänner.

– Det har varit ungdomar som skapat oro däruppe, man kan naturligtvis inte säga att det är dem som gjort inbrotten men de har hotats och varit osams så man kan misstänka det, säger Carl Besslinger, kommunpolis Stenungsund.

Viktigt med vuxennärvaro

Normalt sett är det ingenting man ser i området, men nu har ett flertal oroliga vuxna kontaktat polisen. Stefan Person är brott-och drogförebyggande samordnare i Stenungsunds kommun och enligt honom har polisen besökt Kristinedalskolan åtta gånger sedan första juli. Det har varit kontroller, fylla, två bråk och stölder.

– Vad jag förstår är det ett ungdomsgäng mellan 13-17 år som har ett litet territorium de installerat sig i under sommaren, säger han.

Oroliga vuxna som har sina ungar i närområdet har hört av sig till polisen och Stefan Persson.

– Det här händer emellanåt och jag har väl varit lite orolig sedan det på Fregatten men här rapporterades det ganska fort. Nu är det viktigt med vuxennärvaro, säger han.

”Vuxenvärlden ska ha gemensamma tydliga regler”

Evamaria Hallberg är enhetschef för Fritid på Stenungsunds kommun och även hon tror på vuxennärvaro. Ungdomarna träffar sina vänner, vissa går till fritidsgården, andra inte. Och träffa kompisar har folk gjort i alla år och måste fortsätta kunna göra, menar hon.

– Men när det händer något kriminellt, skitas ner och förstörs måste det finnas ett tydligt stopp från vuxenvärlden och konsekvenser där man får skämmas lite och förstå att det inte är okej. Vuxenvärlden ska ha gemensamma tydliga regler, säger Evamaria Hallberg.

Hon och hennes kollegor ringer polisen direkt när de ser något och nu senast vid Kristinedalskolan och Hasselgården. De jobbar för att det ska finnas gemensamma regler. Men både Evamaria Hallberg och Stefan Persson är överens om att föräldrarnärvaro är viktigt.

– Polisen gör sina rundor men sen är det vi vanliga civila människor i samhället som får hjälpas åt. Är man mamma eller pappa ska man vara där och störa så mycket som möjligt, säger Stefan Persson.

Polisen kommer under de kommande två veckorna att vistas i området kring Kristinedalskolan för att skapa en relation till ungdomarna och patrullera för att minska oron.

Är du förälder i området och har tankar kring ämnet? Hör av dig till oss.

Amanda Karlsson

0303-72 82 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar