Henåns skola var länge sorgebarnet i kommunen. I dag är det en väl fungerande skola som av personal och elever har fått topp betyg. Foto Erika Olofsson

Orust har näst bästa skolan i landet

Skolan på Orust är bäst, i alla fall näst bäst i hela landet och klättra 45 platser på ett år. Detta enligt en rankning som Lärarförbundet gjort.

Näst bäst i landet och bäst i hela Västra Götaland. Det är ett rejält uppsving som Orust kommun får i Lärarförbundets rankning över landets bästa skolkommuner. Förra året slutade Orust på plats 46. I år är kommunen näst bäst, plats två, i hela riket. Bästa skolkommun är Vellinge, som haft toppplaceringen under flera år. Tjörn slutar på plats 46, vilket är en förbättring från förra årets plats 57. Stenungsund landar på plats 157, ett fall från förra årets plats 114.

Lärarförbundet rankar Sveriges bästa skolkommuner för att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. Sedan 2002 har förbundet gjort sin rankning som ska uppmuntra kommuner som sätter fokus på sina elever. Det finns 13 kriterier som ligger till grund för utmärkelsen. Det handlar om resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet men även löner, betygsresultat och antal elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9.

Inom respektive kriterium rankas kommunerna från 1 till 290 där placering 1 utgör bästa värde. Den kommun som uppnår lägst sammanlagd poängsumma hamnar i topp. Två kriterier, andel pedagogiskt utbildade lärare respektive lärartäthet, ges dubbel vikt i sammanräkningen då tillgången till kompetenta lärare är den enskilt viktigaste faktorn för skolframgång. Kommuner som väljer att satsa på skolan kan lyckas väl i Lärarförbundets rankning Bästa Skolkommun.

Erika Olofsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar