Orustbo döms till fängelse efter misshandel i Malmö

De åkte ner till Malmö för att utkräva en skuld. Men de hittade inte mannen som de hävdade blåst dem på en miljon kronor och gav sig på en budbärare i stället. Nu döms en Orustbo tillsammans med tre göteborgare till fängelse för grov misshandel och försök till grov utpressning.

6 augusti i år misshandlade fyra män, varav en från Orust, en man i 30-årsåldern man i hans lägenhet i Malmö.

Männen, som alla är i 20-25-årsåldern, ska ha tagit sig ner till Malmö, hotat mannen och misshandlat honom och begärt att han skulle ta kontakt med en man de letade efter. Den mannen skulle, enligt männen, vara skyldig dem pengar och nu begärde de att Malmöbon skulle betala dem om han inte fick tag i den andre mannen.

Läs mer: Orustbo åtalad för grov misshandel av man i Malmö

30-åringen var inledningsvis inte orolig för sin egen del då männen sökte efter en annan man. Men när de väl kom till hans lägenhet ska stämningen ha förändrats. Alla männen bar plasthandskar och tre av dem började misshandla honom. De sa åt 30-åringen att fixa fram mannen som de hävdade var skyldig dem en miljon kronor.

Mannen fick höra att annars skulle de döda honom. Bland annat hotade de med att de skulle stoppa in en tub fogmassa i ”hans röv”. De skulle också klippa av ett finger med en plåtsax.

De slog honom med elsladdar och en käpp och brände honom med glödande cigaretter och en tändarlåga.

De misstänkta männen har nekat till brott och tigit i förhören.

Trots att Malmö tingsrätt inte har kunna slå fast exakt vad varje gärningsman gjort i gärningen resonerar tingsrätten om ett medgärningsmannaskap och kommer fram till att brottsbeskrivningen är uppfylld. Ingen av de misstänkta har heller försökt motbevisa det som åklagare påstår.

De fyra har geografiskt kunnat knytas till brottsplatsen och kommunikationen i mobiler har visat att de haft en gemensam brottsplan, enligt tingsrätten.

Männen döms för för grov misshandel och för försök till grov utpressning. Orustbon döms, tillsammans med tre göteborgare, till ett år och två månaders fängelse. De ska betala skadestånd till mannen på drygt 78 000 kronor. 

Männen frias däremot från misstanken om människorov då männen inte ska ha tvingat mannen att sätta sig i bilen när de skulle åka från brottsplatsen.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se