Orustbo tar upp kampen mot fake news

Martin Skimmerhav från Orust är en nörd när det gäller samhälle och politik. Nu har han och en kollega skapat ett källhänvisningsprogram som kan öka sannolikheten för en tillförlitligare värld.

Under den senaste tiden har vi blivit vana vid fenomenet fake news, om inte annat sedan presidentvalet i USA 2016.

Men nu har Martin Skimmerhav, som bor i Slussen på Orust, och hans kollega Marcus Olofsson, utvecklat webpubliceringsverktyget Sourceio för att skribenter, journalister, studenter, bloggare och andra som använder sociala medier enklare ska kunna ange källor och skapa en egen källstruktur.

Gamla referenssystem

Idén fick de för fyra år sedan när de förstod att universiteten ofta använde olika referenssystem; Oxford, Harvard med flera, för källhänvisningar.

– Men det är ganska gamla referenssystem och Harvardsystemet har använts sedan sent 1800-tal. Vi har velat göra ett som ligger i tiden och som även kan användas mot fake news. Vi vill ge alla möjligheten att källhänvisa på ett tydligt sätt, säger han.

För att använda programmet måste man skapa ett objekt, det kan vara en artikel, ett skolprojekt eller ett blogginlägg. Det gör du på din egen plattform.

Enklare att hänvisa till källor

Källhänvisningarna från Sourceio kan länkas in i löpande text i texten, och fungerar även tryckt form, men då med en enklare kod, eller så kan hänvisningarna läggas in som fotnoter.

Martin Skimmerhav som bor i Slussen har, tillsammans med en kollega utvecklat, ett källhänvisningsverktyg som gör det enklare för alla att hänvisa till eller hitta källor. Foto: Privat

Martin Skimmerhav är den som har det stora samhällsintresset och tillsammans med Marcus Olofsson, som är den mest tekniskt kunnige av de båda, står de båda bakom visionen med Sourceio.

– Jag är en samhällspolitisk nörd och när man dagligen ser partiledare som inte använder källor i sina inlägg i social medier, så ser jag att det skulle öka trovärdigheten om de enklare kunde hänvisa till källor.

Vill stå fria för att vara trovärdiga

Båda har varit noga med att inte ha någon koppling till någon stor databas.

– Och vi har ansträngt oss för att vara obundna politiskt. För att vara trovärdig och kunna länka till rätt information är det viktigt att inte vara knuten till något. Vi gör det här helt ideellt.

Sourceio lanserades innan sommaren 2020. Och i december hade man enligt sajten Cloudfare 60 000 besökare.

Nu hoppas de på att Sourceio ska få större spridning och att referenssystemet ska kunna spela en roll inför valet 2022 genom att alla enkelt kan hitta källor till olika sorters information.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se