Orustbo tog hem VM-silver med kocklaget

Culinary World Cup avgjordes i veckan i Luxemburg och Fredrik Gustafsson tog tillsammans med det västsvenska laget silver i den regionala klassen.

– Det betyder mycket. Men vi hade ett högre mål, man vill alltid vinna guld. Men vi var nöjda med det vi ställde ut, sedan är det domarna som dömer, säger Orustbon Fredrik Gustafsson.

Han, som är både kock och konditor, var en del av laget Culinary team west of sweden som består av tio personer plus två hjälpredor. Under tävlingen producerade de en femrättersmeny, en fyrarätters, fyra desserter och fyra kaffegodis. Utöver det ingick det också tapas, tillbehör och snacks.

– Det är ganska många olika saker. Sedan ska man komma ihåg att det är matkonst, ingenting ska egentligen förtäras utan det är konst. Vi har dock valt att göra så mycket som möjligt ätbart, säger Fredrik Gustafsson.

Vad är det som gör er till ett så bra lag, som räcker till silver?

– Vi har en gemenskap och jobbar åt samma håll, det är också något vi jobbat mycket på och att alla ska kunna ha inflytande i allt. Det är viktigt att använda allas egenskaper. Sedan är det så att Sverige är det ledande gastronomiska landet och det innebär att det är höga krav på oss. Det är både för- och nackdelar med det.

Vad är det som får dig att vilja vara med i en sådan här tävling?

– Det är att dra det till sin yttersta spets. Det låter kanske konstigt men det handlar också mycket om att lära känna folk. Det är viktigt att funka i en grupp. Det finns de som är lagspelare och de som är singelspelare. Jag tycker alltid att det är kul att jobba i lag, det blir bättre då i slutändan.

När Lokaltidningen STO får tag på Fredrik Gustafsson är han på väg hem från tävlingen. Snart väntar nya utmaningar, efter att ha jobbat i Göteborg i ett och ett halvt år så kommer han nu snart att börja jobba i Stenungsund och på så sätt få betydligt närmare till jobbet.

– Jag kommer börja på Bistro Beo och det kommer bli jättekul. Jag har lovat att vara den jag är och laga den maten jag älskar mest. Med tävlingsmaten lägger man ner så otroligt mycket tid på varje enskild grej, men jag gillar också det rustika. Huvudsaken är att det är otroligt gott och det är det gästerna som avgör om det är.

Kajsa Lind