Arkivfoto

Orustborna har pantbrev på miljardbelopp

Svenskarnas fastigheter har nu ett intecknat värde på över fem biljoner kronor. Inteckningsbeloppet har ökat i nästan alla landets kommuner. I STO-området står Orust för den största ökningen.

Den som vill låna pengar med sin fastighet som säkerhet måste ansöka om inteckning hos Lantmäteriet. I Lantmäteriets pantbrevsregister finns landets cirka 13 miljoner pantbrev registrerade och det totala värdet på alla pantbrev var i oktober i år 5,1 biljoner kronor, alltså över fem tusen miljarder kronor.

Det senaste året har inteckningsbeloppet ökat i 285 av landets 290 kommuner. Det visar nya siffror från Lantmäteriet som Nyhetsbyrån Siren tagit del av. Så även i alla tre kommunerna inom STO-området.

På Orust steg inteckningsbeloppet med totalt 6,7 procent eller drygt 700 miljoner kronor mellan 2016 och 2017. Det totala intecknade beloppet för fastigheter i Orust kommun är över 12 miljarder kronor. 

– Det finns ett tydligt samband mellan omsättningen på småhusmarknaden och ökningstakten för inteckningar, säger Dennis Lindén, planeringschef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning, till Nyhetsbyrån Siren.

På Tjörn ökade inteckningsbeloppet med 6,5 procent eller knappt 750 miljoner kronor. Det totala beloppet för intecknade fastigheter på Tjörn är strax över 12 miljarder. I Stenungsunds kommun var ökningen blygsammare med 1,4 procent eller cirka 200 miljoner kronor. Här är det totala beloppet för intecknade fastigheter strax över 16 miljarder kronor.

I landet har det på ett år skett en ökning med 5,3 procent eller 258 miljarder kronor i snitt. Men trots att inteckningsbeloppet ökar, minskar antalet ansökningar om inteckning.

– Amorteringskravet har haft en avkylande effekt, och det blir särskilt tydligt nu under tredje kvartalet. Vi hade en extrem situation under 2015 och en stor del av 2016, fram till dess att amorteringskravet trädde i kraft, då inteckningstakten var väldigt hög. Sedan dess har vi haft en mer blygsam takt, säger Dennis Lindén, till Nyhetsbyrån Siren.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar