Arkivfoto

Orustborna kör betydligt mer bil än de flesta

Orustborna kör betydligt mer bil än genomsnitts-Svensson. Under förra året körde invånarna i kommunen i snitt 950 mil per person, vilket är en av de högsta siffrorna i landet.

I Sverige ökade bilresandet med i snitt tio mil per invånare under 2016, jämfört med föregående år. En ökning kan ses i de flesta kommuner, bland annat på Orust och Stenungsund.

På Orust ökade bilkörandet från 942 mil till 950 mil per person mellan 2015 och 2016. Det innebär att Orust har den femte högsta siffran i hela landet över hur många mil varje invånare kör. Riksgenomsnittet ligger på 673 mil per person. Det visar siffror från länsstyrelsernas samarbetsorgan RUS.

– Det körs mer än någonsin och transportarbetet med bil har aldrig varit högre, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys, till Nyhetsbyrån Siren som tagit del av statistiken.

Även Tjörnborna kör mycket bil. Under förra året snittade de på 905 mil medan Stenungsundsborna körde 804 mil per person och år.

– Utifrån vår statistik kan man dra slutsatsen att en av orsakerna är att det finns fler personbilar i trafik än någonsin och att antalet bilar ökar mer än befolkningen. Vi har dock inte gjort några analyser till orsaker bakom detta, fortsätter Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

Körsträckan för samtliga fordon som varit i trafik i Sverige under 2016 var 6,7 miljarder mil. Allra minst körde invånarna i Sundbyberg, 398 mil per person, medan invånarna i Munkedal körde allra mest med 976 mil per person.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar