I STO-regionen är det Orustborna som är allra mest hundkära. Det visar statistik från Jordbruksverket.

Orustborna mest hundälskande i regionen

Hunden sägs vara människans bästa vän och i landet finns över 850 000 hundar. Orustborna är allra mest hundkära i regionen och här ligger hundtätheten en bra bit över riksgenomsnittet.  

Det är nyhetsbyrån Siren som sammanställt statistik från Jordbruksverket över antalet hundar per 1 000 invånare i landets 290 kommuner. Rikssnittet för antal hundar per 1 000 invånare ligger på 85. Orust kommun har 119 hundar per 1 000 invånare. Tjörn har däremot bara 84 hundar per 1 000 invånare. Stenungsund landar på 90 hundar per 1 000 invånare. 

Göteborg kommun ligger bland de lägsta i landet och har bara 39 hundar per 1 000 invånare. 

– I stan bor man i lägenhet och har ett stressigt liv. Det är mindre chans att kunna ha hand om hundar, om man inte sätter dem på hunddagis. Det är något som ökat i popularitet på senare år och används flitigt, men kostar mycket, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, till Nyhetsbyrån Siren.

Hundtätaste kommunen i landet är Härjedalens kommun med 250 hundar per 1 000 invånare. Åsele, som var tidigare etta på listan, har 246 hundar per 1 000 invånare. 

– I de här områdena finns det väldigt många arbetande hundar. Det är vanligt med jämthundar som används i jakt. Många gårdar har hund och använder den i praktiskt arbete, säger Hans Rosenberg till Nyhetsbyrån Siren.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar