• Ovanliga gäster i Björvattnet

  ORUST Ett par med sångsvanar häckar just nu i lilla Björvattnet utanför Henån. Det är enligt biolog Thomas Liebig rätt ovanligt att sångsvanar väljer att häcka i vårt område.

  Herr och fru sångsvan har under ett par veckor simmat runt i Björvattnet utanför Henån. Den lilla sjön har under många år haft svanar på besök, men då den betydligt mer vanliga knölsvanen.

  ­– För två år sedan gick ett sångsvanspar till häckning vid Ålekneken vid Hästlägg. Det kan vara samma par som nu flyttat till Björvattnet, säger Thomas Liebig som ser till sångsvanparet i Björvattnet varje vecka.

  Att sångsvanar häckar i Bohuslän är ovanligt. Sångsvanen häckar i mindre vattensamlingar och sjöar på tundra, myrar och i skogsområden. I Sverige häckade den tidigare nästan uteslutande i öde skogsområden i norr, men under de senaste decennierna har det skett en spridning söderut.

  – De har ökat i antal de senaste åren. Jag hoppas att paret i Björvattnet får vara ifred så de tryggt kan ruva sina ägg.

  Sångsvanen är vegetarian, och lever mest av vattenväxter och gräs. Sångsvanparet i Henån har lagt ägg som enligt Liebig bör kläckas snart. En sångsvan lägger oftast 4-5 ägg som ruvas i ca 35 dagar.

  – Det hade väl varit härligt med en hel sångsvanfamilj i Björvattnet!

  Erika Olofsson

  0303-728229

  erika.olofsson@lokaltidningensto.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar