Peter fixar för de äldre

Nu har Peter Dahllöf blivit fixar-Malte i Stenungsunds kommun.

– Äldre människor i kommunen kan ringa till mig så åker jag ut till dem och hjälper till oavsett var de bor, säger han.

Tjänsten är ett gammalt socialdemokratiskt krav som nu vunnit gehör sedan den nya politiska majoriteten tog över i kommunen.

– Nu verkar det finnas ett brett stöd bakom detta, det är roligt att få göra konkreta saker, säger Peter som har en lång kommunalbakgrund både i sociala frågor och som ordförande i Kommunaltjänstemannaförbundet som senare blev Vision.

Han har alltså nu lämnat de långa mötenas och ärendenas verklighet.

– Till mig kan de ringa om vill ha hjälp med att byta snören i persiennerna, byta batterier i brandvarnaren eller att bära ned en matta från vinden längs en skraltig trappa, berättar han. Jobbet jag gör är gratis men de får betala eventuella materialkostnader.

Han betonar att han inte städar, putsar fönster eller arbetar i trädgården.

– Men jag kan sätta upp en gardinstång även om själva gardinuppsättningen nog inte är mitt gebit.

Det är viktigt att det finns gränser mellan det han kan göra och sådant som ska skötas av yrkesfolk.

Peter är engagerad i Sjöräddningssällskapet med jour var sjätte vecka.

– På sätt och vis är det här jobbet besläktat med det, tycker han. Det är en glädje att kunna hjälpa till och här är det på dagtid och utan jour.

Tiden mellan det fackliga ordförandejobbet och den nya fixartjänsten har Peter bland annat jobbat med rekrytering av personal till boendena för ensamkommande flyktingbarn och sedan har han också jobbat själv en kortare tid på ett sådant.

– Nu grejar jag korta jobb åt folk som behöver hjälp. Det är roligare att göra konkreta saker där man direkt får feedback av dem man hjälper.

INGEMAR HAMMARSTRÖM

Relaterade artiklar
Fler artiklar