Piraterna är på jakt efter Ellös skatt

En skattkarta leder till en annan, piraterna är många, de läderklädda killarna två. Vågspels föreställning är lokal, humoristisk men samtidigt allvarsam.

Tio år firar teaterföreningen Vågspel. Tio år med olika typer av föreställningar, alla i Ellös. Till helgen är det dags igen. Piraterna i Ellösfjor´n ska roa, skrämma och underhålla i sex föreställningar. Richard Wirdesson har skrivit manus tillsammans med föreställningens regissör Julia Fjällman.

Piraterna i Ellösfjor´n handlar om ett idylliskt litet Ellös. Här finns tjejgänget som jobbar i sillfabriken, fiskarna grer i sina garn. Tjejgänget trivs med att packa sill i fabriken, men en dan hittar de en flaskpost med en skattkarta i och efter många om och men så kommer dom iväg på skattjakt. Det är fler som vill åt skattkartan. Ett ruskig gäng med pirater, som leds av mästerpiraten Monica Svarttand gör allt för att komma åt flickornas karta.

– Det blir ett äventyr på olika öar, de besöker Käringön och Tvestjärten, på varje ö får de nya ledtrådar. Det är stundtals riktigt spännande även om vi försöker krydda med lustiga figurer och spännande tvister på historien.

I fjorden blir det en vild jakt på skattkartan. Sonja och hennes tjejgäng stöter på patrull flera gånger då deras vägar korsas av Monica och hennes pirater. Sonja charmas av stilige Mårten, som Richard spelar. Mårten tar sig dock lite för stora friheter, han tar Sonjas uppmärksamhet som inviter.

Richard beskriver föreställningen som en normkritisk men även humoristisk föreställning.

– Det är inte bara sång och glädje. Vi har valt att ta upp allas lika värde, vi tar upp näthat och sexuella trakasserier. På tal om #metoo som cirkulerar i sociala medier, så handlar föreställningen bland annat om just detta. Viktigt att synliggöra ett så djupt samhällsproblem. Ett nej är ett nej.

Det blir ett lyckligt slut på föreställningen. Sonja får stöd av inte bara sina vänner, utan alla i lilla Ellös sluter upp. Även Sill-Holger och självaste Neptunus medan Mårten får sitt straff.

– Neptunus kanske är ett lite oväntat inslag i föreställningen men det ska vara lite överraskningar, publiken ska känna att de inte riktigt har koll på vad som kommer på scenen…

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar