Älgen, en konung man inte vill möta på vägen. Rickard Fossums har uppfunnit en viltvarnare som skulle kunna spara både liv och pengar. Varje år rapporteras cirka 50 000 viltolyckor. En krock med älg kostar runt 60 000 kronor. Foto: Privat och Shutterstock

Pitchade ny idé inför uppfinnarpanel

Företagaren Rickard Fossum har en lysande idé. Stolpar längs landets vägar utrustas med en säkertsmodul som kan rädda liv. 

För två dagar sedan fick Rickard Fossum ett mejl att han valts ut att komma till en uppfinnartävling och presentera sin idé. Trots den korta tiden för förberedelser, kunde han stuva om i sitt jobbschema och bege sig till Innovatum i Trollhättan där uppfinnartävlingen hölls under onsdagen. Tyvärr blev det ingen placering eller prissumma för viltvarnaren.

– Nej, min idé vann tyvärr inget pris. Det var många uppfinningar som hade bra presentationer, men de har lovat att höra av sig för att se om de kan stötta på något annat vis, säger Rickard Fossum.

Hans idé då? Jo det är en varningslampa som med enkla medel kan monteras på befintliga stolpar längs vägar. Viltvarnaren kan enligt Fossum med fördel placeras på särskilt utsatta vägavsnitt vid kända viltstråk markerade med en varningsskylt. Modulen på stolpen indikerar med en ljussignal när det rör sig vilt i vägkanten och bilister får då en förvarning och kan sakta ned.

Almi Väst, i samarbete med Innovatum, arrangerade tävlingen för att försöker locka fram idéer som kan bli framtidens bärkraftiga företag. Förhoppningen var att hitta så många smarta idéer som möjligt.

Under tävlingen fick deltagarna pitcha sina idéer inför en jury, ungefär på samma sätt som tv-programmen Idol och Uppfinnarna.

– Jag skickade in min idé för ganska länge sedan och trodde inte jag kommit med. Nu fick jag som sagt väldigt kort tid på mig att förbereda min presentation, jag hade nog behövt en vecka i alla fall. Jag tror det hade gått bättre om jag haft en prototyp med mig. Jag har beställt allt material som behövs så jag ska ta fram en inom kort.

Rickard Fossum som till vardags är egen företagare och arbetar med värmepumpar och elinstallationer, jobbar nu vidare med sin uppfinning. 

– Idén till viltvarnaren fick jag eftersom jag kör mycket i tjänsten och åker på en del vägar där det finns varning för vilt.

Annika Sahlin Ottosson

annika.sahlin@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar