”Planetskötare” fick miljöpris

En naturförskola för planetskötare. Det är beteckningen för Skogsbackens förskola i Svenshögen som i dagarna fått 2017 års miljöpris i Steungsund. Man storsatsar på miljö och hållbarhet och finns i gamla skolhuset mitt i Svenshögen.

Det var samhällsbyggnadsutskottet som efter långa diskussioner på tisdagen utsåg Skogsbacken som miljöpristagare i konkurrens med sju andra nominerade. Förskolan har framför allt ett målinriktat kök där man arbetar för att få in mer grönsaker och lära barnen att äta dessa. Två dagar per vecka serveras enbart vegetarisk mat och vegetariska rätter finns varje dag.

Förskolan har också valt att certifiera sig med tre KRAV-märken vilket innebär att minst 90 procent av alla råvaror är ekologiska och alla animaliska råvaror måste vara KRAV-märkta:

– Det här var en motivering som vi såg som viktig när vi tills slut valde Skogsbacken som pristagare 2017, säger Göder Bergermo (L) ordförande i samhällsbyggnadsutskottet. Det var imponerade att se vilket fokus man har på miljö och hållbarhet och vi tyckte att förskolan var en värdig pristagare.

Förskolan köper nästan alla färska grönsaker och frukter från en gårdsbutik i trakten och barnen får ofta själva följa med och hämta leveranserna från gården. Skogsbacken har också det som princip att barnen skall vara med och laga maten och därigenom skapar man olika aktiviteter i köket.

De har tidigare uppmärksammats för sin satsning och bland annat var förskolan en av tre finalister i tävlingen Arla Guldko 2017. Man har en rad andra placeringar bland de 10 bästa i landet, bland annat som årets förskolekök.

Förskolan arbetar också med hållbarhetsfrågor på andra områden bland annat har man så kallad Grön Flagg vilket innebär att alla skall vara med och arbeta för en hållbar utveckling. Man arbetar också med kretslopp och man odlar själva i land och pallkragar.

Miljöpriset är på 20.000 kronor och delas ut av kommunfullmäktige i slutet av året.

Anette Larsson föreståndare för Skogsbacken och hade knappt hämtat sig efter beskedet som hon fick på onsdagmorgonen:

– Detta är fantastiskt roligt. Det känns också som en jättefin belöning för det jobb vi hittills gjort och inspirerande att fortsätta att utveckla vår verksamhet ännu mer. Vi jobbar långsiktigt med detta och det här ger oss fortsatta puffar framåt.

Skogsbackens förskola består av två avdelningar med 35 barn men man har ett tryck på att skapa fler platser och planerna är att det kan bli 40 platser kommande år.

Anette Larsson informerade personal och barn under onsdagen men vad man skall göra med prissumman på 20.000 kronor vet hon inte ännu.

– Det får vi diskutera med alla berörda och komma fram till något bra. Vi skall använda hela summan i verksamheten det är det enda jag vet idag.

Lasse Andrée

0303-728228

redaktion@lokaltidningensto.se