Arkivfoto

Polis snackar säkerhet inför studenten

Varje år inträffar det olyckor ute i landet i samband med flakåkning vid studenten. Därför kommer polisen under våren att komma ut till Nösnäsgymnasiet och informera avgångseleverna om trafiksäkerhet och studentflak. 

Även om studenten är ett par månader bort så pågår planeringen för fullt bland avgångseleverna. Därför kommer polisen i Stenungsund att under maj månad komma till Nösnäsgymnasiet på besök för att prata om trafiksäkerhet kring studentflak. 

På skolorna pratar polisen om vad det är för regler som gäller kring studentflak och att ungdomarna måste meddela polisen om de ska ha ett flak. Dessutom ska de lämna in uppgifter om exempelvis färdväg, vad det är för fordon, vem som ska köra och kontaktuppgifter till en flakvärd. 

– Vi brukar be dom kolla vad som gäller på Transportstyrelsens hemsida men sen får de gärna komma hit och fråga också. Vi vill gärna att de anmäler om de ska ha ett flak. Vi brukar få in anmälningar på 60-70 procent av alla flak men det blir bättre och bättre, säger Håkan Johansson på polisen i Stenungsund. 

Orsaken till att polisen vill ha de uppgifterna är för att de ansvarar för trafiksäkerheten. Exempelvis kan polisen behöva spärra av en gata tillfälligt för annan trafik för att framkomligheten påverkas. 

– Det handlar inte om att kontrollera utan att veta hur många ekipage som kommer ställa till det i trafiken, konstaterar Håkan Johansson. 

Varje år inträffar det olyckor runt om i landet i samband med att ungdomar åker studentflak. Stenungsund tycks dock vara förskonade från allvarligare olyckor i samband med flakåkning. 

– Vi har klarat oss bra men det är bra att man lyfter upp frågan, säger Håkan Johansson. 

Läs mer: Transportstyrelsens regler för studentflak.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar