Polis varnar för oseriösa hantverkare

Polisen har fått in flera observationer om oseriösa hantverkare som knackat på hos personer och erbjudit sina tjänster. Därför går polisen nu ut och uppmanar till försiktighet.

Enligt polisen har de oseriösa hantverkarna synts till både i Stenungsund och på Tjörn den senaste tiden.

– Med tanke på att det brukar generera vissa problem så vill vi varna folk att vara försiktiga, säger Ulf Darrell, kommunpolis på Tjörn och Orust.

Än så länge i år har polisen i Södra Fyrbodal inte fått in några anmälningar om att någon person ska ha blivit lurad av hantverkarna. Problemet är dock återkommande enligt polisen.

– De kommer med samma regelbundenhet som våren. Från början höll man på med asfaltering, men när det blev svårt att få tag på asfalt gick de över på stenarbete med bristfälligt underarbete. Man kan säga att man får det som man betalar för.

Utöver bristfälligt arbete har det också tidigare förekommit att de oseriösa hantverkarna skräpat ner genom att inte slänga det som de grävt upp på återvinningen, utan på andra områden.

– Vissa av dem kan också upplevas som oerhört aggressiva, säger Darrell.

För att undvika att få problem menar han att det är viktigt att göra rätt från början.

– Jag brukar säga att om ett erbjudande är oerhört bra så är det ofta något som är fel. Då ska man vara försiktig med att göra ett avtal. Har man väl skrivit ett avtal så är det inte lätt att backa ur det.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se

Polisen tips – så undviker du att bli lurad

– Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

– Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

– Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolags- verket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

– Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

– Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

– Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa: Polisen