Polisen kopplas in för att få slut på ”epatraktor-terrorn”

Under i stort sett var och varenda kväll den senaste månaden har de boende i Svanesund störts av ungdomar som kört runt och väsnats i de centrala delarna av samhället. Nu kräver den lokala grannsamverkansgruppen ett stopp på vad de själva kallar ”A- och epatraktor-terrorn”.

Det började redan före jul, berättar Ursula Johansson, samordnare för grannsamverkansgruppen i Svanesund.

Så gott som varje kväll sedan dess har ett stort gäng ungdomar samlats för att i kolonn köra runt längs Rödsvägen, Kaprifolvägen, Violvägen, Hemköpsparkeringen och Ängås skola och förskola. Under jul- och nyårshelgerna ska de även ha skjutit av smällare och raketer under sin färd genom det centrala delarna av samhället.

– Men inte bara det, de kör också på trottoarer för att undvika farthinder och ibland även mot enkelriktat, plus att denna terror ofta håller på en bra bit in på natten, även nu storhelgerna, säger Ursula Johansson.

– Det beror väl på att många av de här ungdomarna haft lov och nu fortsatt kanske pluggar på distans och då tydligen verkar ha mer tid att umgås på kvällarna, gissar hon.

Kontaktat polis

Hon och flera andra i grannsamverkansgruppen har själva försökt fronta ungdomarna för att försöka få dem att förstå det olämpliga i sitt beteende.

– Några har då också bett om ursäkt för att de stört, medan andra uppvisat en mer kaxig attityd och menat att luften är fri, typ, säger Ursula Johansson.

Hon och de andra i samverkansgruppen har nu därför vänt sig till polis för att få stopp på den nattliga terrorn som gör att många känner sig både skrämda och har svårt att sova.

Vet om problemet

Ulf Darrell, kommunpolis på Tjörn och Orust, är medveten om problematiken.

– Vi hade ärendet uppe på vårt lokala ledningsgruppmöte inom polisen så sent som igår (onsdag), säger han.

– Men det här är heller inte bara ett problem i Svanesund, utan även i Varekil och Henån, samt på flera platser i Stenungsund där många av de här ungdomarna samlas för att sladda runt på stora parkeringar som vid exempelvis McDonalds, fortsätter Ulf Darrell.

Det här är dock inget nytt problem, utan något som försiggått i många år, påpekar han.

– I synnerhet när det kommer lite snö som nu, då vissa inte verkar kunna tygla sina lustar på ett lämpligt sätt, utan beter sig rent trafikfarligt, både för sig själva och andra.

Läs mer: A-taktor körde ner elskåp – fick bärgas

Ungdomar sladdade omkring i snön – polis tog snack om trafikvett

Polisen kommer nu därför att öka sin patrullering för att eventuellt också kunna lagföra de som bryter mot olika trafikregler.

– Det kan handla om allt från att kontrollera fordon, för att se om det verkligen rör sig om en A- eller epatraktor – eller om en bil bil som en minderårig förare då framför olovligen. Men förarna skulle också kunna lagföras för störande buller eller för vårdslöshet i trafik om de sladdar runt och utsätter sig själva och andra för fara, säger Ulf Darrell.

Kommer deras föräldrar att kontaktas?

– Om det rör sig om en person under 18 år som gör sig skyldig till ett brott och lagförs kommer de förstås att kontaktas. Samtidigt skadar det förstås inte heller om föräldrarna själva försöker ha lite koll på vad deras barn gör kvälls- och nattetid.

Camilla Moestedt

camilla.moestedt@otv.se