Arkivfoto

Polisen – trimmade mopeder ett problem

Vårdslösa förare på trimmade mopeder ett problem i STO menar polisen.

– Många är duktiga trafikanter men allt för många beter sig illa, rent provokativt mot polisen, säger Håkan Johansson, stationsbefäl polisen Stenungsund.

Trimmade mopeder som körs för fort är ett problem i STO-kommunerna, det menar polisen. Under onsdagen publicerade polisen i Stenungsund ett inlägg på sin Facebook-sida om att man oroas över att mopeder körs med hög fart av unga människor med okunskap.

– Det är ett problem med trimmade mopeder, det är det. Dessutom är det problem med att de ungdomarna ofta har ett väldigt dåligt trafikbeteende, säger Håkan Johansson, stationsbefäl polisen Stenungsund.

Enligt honom har problemet funnits länge, men går i vågor.

– Ibland är kullarna med 15-åringarna stora och då ökar problemen, så det är lite upp och ner, säger Johansson.

Straffet för att köra med en trimmad moped är olovlig körning och dagsböter och ens förarbevis eller körkort återkallas.

– Det stora flertalet sköter sig och det är viktigt att poängtera. Men det är också många som inte är mogna. Allt för många beter sig illa i trafiken, säger Johansson

Håkan Johansson menar att många mopedister agerar rent provokativt mot polisen.

– De kör undan på gångbanor när polisbilarna kommer. Men vi har en polismotorcykel och när den är ute och jobbar så är det lättare att kontrollera. Då kan man köra efter dem.

Från polisens håll uppmanar man föräldrar att prata med sina tonårsbarn om trimmade mopeder och om att använda hjälm, genomgå trafikutbildning och framföra mopeden på rätt sätt.

Linus Annlöv

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar