Polisen varnar för karttricket

En kvinna i Lerum lurades och blev av med sitt bankkort efter att en person med karta frågat efter vägen. Nu varnar polisen för det som de kallar karttricket.

Det var Polisen i Lerum som via sociala medier har gått ut med en varning. Bakgrunden är att en kvinna i 80-årsåldern i Lerum blev lurad i början av veckan. Enligt vad polisen skriver så var hon och handlade och har i efterhand berättat att en man stod bakom henne i kön när hon betalade med sitt kort.

Kvinnan körde hem, men bakom följde en bil med minst två personer i. När kvinnan stannade klev en kvinna ur bilen och började fråga efter ett sjukhus. Efter ett tag tog hon fram en karta innan bilen plötsligt kom körande och kvinnan hoppade in i den och lämnade området.

Först en stund senare upptäckte kvinnan att hennes bankkort var borta. När hon spärrade kortet hade personer redan hunnit ta ut flera tusen kronor, skriver polisen. De vill därför varna andra så att inte fler blir utsatta för samma sak.

I STO-kommunerna finns det inget liknande sådant brott som anmälts. Men polisen vill ändå uppmana invånarna att vara uppmärksamma.

– Det är inte så långt härifrån och vi har sett att de kan röra sig över ett större område och då kan de dyka upp här med, säger Herman Egelström, stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal och fortsätter:

– Därför kan det vara bra att påminna om att man ska vara uppmärksam och alltid vara noggrann med att skydda sin kod och så vidare när man betalar med kort.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se