Poliser i Stockholm har fått stor uppskattning för deras arbete i samband med terrorattacken i fredags. Bland annat har flera polisbilar blivit prydda med blommor. Foto: Most Photos/Arkivfoto

Poliser lånas ut efter terrordådet

Terrorattentatet i Stockholm har påverkat hela landet. Polisen har ökad närvaro på flera platser i landet och polisen i STO-området har lånat ut personal till Stockholm efter händelsen.

I fredags skakades Sverige efter terrorattentatet i Stockholm när en lastbil körde in på gågatan på Drottninggatan och dödade fyra personer och skadade ett flertal.

Efter det har polisen varit mer synliga än vanligt på gator och torg och det gäller även i polisområde Väst som Stenungsund, Tjörn och Orust tillhör.

– Vi har en särskild händelse och det innebär att vi har tillsyn på publika platser och en förstärkt ordningshållning till exempel där publika evenemang tar plats, säger Thomas Fuxborg som är presstalesperson vid polisen.

Han poängterar att det inte finns någon förhöjd hotbild mot någon plats i området eller i landet.

– Det handlar om en trygghetsskapande närvaro. Folk är orolig efter det som varit och det försöker vi lindra genom att vara synliga.

Även polisen i STO-området känner av händelsen i fredags och deltog i den nationella tysta minuten på måndagen.

– Vi är lika tagna som alla andra. Vi fick reda på vad som hänt vid tio över tre i fredags, säger Håkan Johansson som är stationsbefäl hos polisen i Stenungsund.

Vad han känner till har polisen lokalt ingen extra bevakning på någon plats, men attacken märks på andra sätt.

– Det är ett antal poliser som åkt upp till Stockholm. Alla får vara med och hjälpa till vid sådana här tillfällen och det vill också alla göra. Det handlar då främst om att avlösa den personal på plats där uppe som jobbat intensivt under de här dagarna, säger Håkan Johansson.

Efter terrorattentatet i Stockholm har polisen också uppmärksammats av allmänheten på ett tydligt sätt. På bilder har man kunnat se hur människor täckt polisbilar med blommor och gett poliser kramar för deras insatser under händelsen. Gester som betyder en hel del för polisen menar Håkan Johansson.

– Det är säkert flera som har fått kommentarer ute på fältet även här och det brukar också komma in personer till stationen för att uttrycka tacksamhet. Det betyder mycket, speciellt för de som jobbar ute på fältet i en ganska tuff miljö. Jag brukar säga att några positiva ord kan vi leva länge på, säger Johansson.

Kajsa Lind

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar