Den polska militären anlöpte Skärhamn med motordrivna gummibåtar, något man inte hade tillstånd till. Arkivfoto: Tony Balogh

Polsk militär övade på Tjörn – utan tillstånd

Uniformerad polsk militär anlöpte till Skärhamn med motordrivna gummibåtar i maj för att sedan öva i området. Enligt försvarsmakten saknade de tillstånd.

Det var i mitten av maj som den uniformerade polska militären anlöpte till Skärhamn för att öva på en privat träningsanläggning på Tjörn. Men enligt försvarsmakten saknade de nödvändigt tillstånd från svenska regeringen, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Den polska truppen ska endast fått klartecken att färdas landsvägen från Karlskrona till Tjörn.

– Vi betraktar detta som ett brott mot tillträdesförordningen. Det händer ett antal gånger per år, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, till nyhetsbyrån Siren.

Enligt Försvarsmaktens insatsrapport är de motordrivna båtarna att betrakta som örlogsfartyg och för att de ska färdas på svenska vatten krävs tillstånd, något man inte hade. Tillståndet beviljade endast de militära fordonen att färdas via land mellan Karlskrona och Västkusten. Man saknade också tillstånd för att öva på svenskt territorium. För att beviljas de tillstånd som var nödvändiga hade ett svenskt regeringsbeslut krävts.

I sin rapport skriver Försvarsmakten att man bedömer att Polen brutit mot bestämmelserna i tillträdesförordningen.

– Huruvida överträdelsen leder till någon tillrättavisning från svensk sida är en fråga för Utrikesdepartementet, säger Jesper Tengroth.

Linus Annlöv

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar