Britt-Marie Karlsson, församlingsassistent vid Orust Pastorat, visar de vackra kläder som sytts upp till söndagens premiär av en levande julkrubba. Foto Erika Olofsson

Premiär för levande julkrubba

För första gången arrangeras en levande julkrubba på Orust. På söndag kommer kameler, får, en åsna och ett litet Jesubarn att ta emot besökare vid Tegneby kyrka.

Det är på söndag premiär för en levande julkrubba inom Orust pastorat. Pastoratet bjuder alla att uppleva julevangeliet bland änglakör och levande djur.

– Det har kommit av en längtan av att uppleva julspel med alla sinnen. Många har under en tid haft idén om ett levande julspel. Vår präst Åke Wiklund har erfarenhet från tidigare församlingar han arbetat vid om levande julspel, vilket var en bidragande orsak att vi i år drog igång allt, säger Britt-Marie Karlsson, församlingsassistent.

Julspelet kommer att hållas på söndag utanför Tegneby kyrka. Kyrkplanen kommer byggas om till ett stall. Här kan besökarna träffa kameler, en åsna, får, Herodes finns där, de vise männen är på plats och även en änglakör. Josef och Maria är självklart närvarande och ett litet Jesubarn finns där.

– Vi är runt 30 personer som är engagerade i spelet. Det är ett tvillingpar som delar på rollen som Jesus, tröttnar en liten så kan syskonet hoppa in.

En engagerad församling där många bidragit med lite har gjort det möjligt för julspelet att bli av. Kläderna har sytts upp inför föreställningen och stallet har Britt-Marie och hennes man byggt hemma i vardagsrummet. Tanken är att söndagens kyrkobesökare ska mötas av djuren och alla skådespelare utanför kyrkan för att sedan följa Josef och Maria in i kyrkan. Där inne blir det sång och musik, en familjegudstjänst där alla barngrupper medverkar. Efter gudstjänsten blir det en samling på kyrkplanen igen med korvgrillning och mys med djuren.

– Det är lite av ett pilotprojekt det här. Faller den levande julkrubban väl ut hoppas jag att det kan bli en årlig tradition i Tegneby.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar