Räknar med stor publik

Ungdomarna från tre lokala rockband har bjudit in den kända punkgruppen Dia Psalma till Fregatten i Stenungsund. Nu hoppas de på mycket folk när de själva agerar förband.

På kväll, lördag, kan generationerna förenas på kulturhuset Fregatten i Stenungsund. Då spelar nämligen punkbandet Dia Psalma med ett förflutet i 90-talet och delvis även i Strebers som bildades redan 1985. Samtidigt inleds konserten av ungdomar från tre lokala rockband, som också är arrangörer, nämligen Braincoat, Downie Boys och Black House Hill.

– Medlemmar från alla grupperna träffades och brainstormade. Då kom vi fram till att vi skulle bjuda in Dia Psalma. De är jättebra! säger William Martinsson från rockbandet Black House Hill.

De två övriga musikgrupperna definieras som punkrockband. I alla fall av Martin Petersson, medlem i Downie Boys:

– Vi spelar en lite lättare punk, lite mer skämtsam än Dia Psalma.

Nostalgipunk

Nu räknar arrangörerna med stor publik. Deras egna föräldrar kan nämligen känna till den inbjudna punkgruppen som haft hits som ”Tro rätt tro fel”, ”Luft” och ”Hon får”.

– Några äldre som växt upp med den musiken kommer nog, menar Martin Petersson.

Det gör inte ungdomarna något alls. I egenskap av förband kommer de i så fall att spela sin egen musik inför många åhörare.

– Vi letar alltid efter spelningar som vi kan vara med på. Det är kul att få visa upp sig. Det är det man tänker på när man övar, säger William Martinsson som varit trummis i Black House Hill sedan i somras.

Övar för spelning

Bandet har funnits i tre år och träffas flera gånger i veckan. De har redan gett ut en egen platta och har låtar som ligger ute på Spotify.

– Jag är mycket för ”heavy metal” och tycker egentligen att hårdrock är lättare musik, säger trummisen som nu för första gången ska vara förband på en spelning.

Både han och Martin Petersson har dock spelat på flera andra konserter tidigare.

– Vi bara lirar tillsammans för att det är skoj och blev tillfrågade av skolan om vi ville vara med på ”Öppen scen” på Tjörn. Sedan spelade vi på andra festivaler i kommunen och på ”Hasselpunken” i Stenungsund, berättar Martin Petersson.

SVEN LUNDSTEDT