Rånade par – får flerårigt fängelsestraff

Maskerade gärningspersoner bröt sig in i en bostad och rånade ett par i Stenungsund. Nu döms en man för rånet men också för en brutal misshandel av en man i en annan kommun. Ett brott han genomförde tillsammans med en kvinna.

Det var augusti som mannen, som är i 20-årsåldern, tillsammans med två andra okända personer tog sig till parets bostad i Stenungsund. De ska ha rullat ut en motorcykel som fanns i ett förråd i anslutning till bostadshuset.

– Kvinnan vaknar av ett ljud och när hon går fram till fönstret ser hon gärningspersonerna som riktar ett pistolliknande föremål mot henne. Hon väcker sin man, de är båda jätterädda och gömmer sig inne på toaletten, sa kammaråklagare Alexandra Östberg Giraldo när åtalet väcktes.

Gärningspersonerna krossade en ruta och tog sig in i huset. En av personerna tog sig också upp på ovanvåningen där paret fanns och hotade med att de och deras barn skulle dödas om de ringde polisen. Tjuvarna stal sedan bland annat motorcykeln.

Den åtalade mannens förnekade brott men tingsrätten fäller honom för rån och övergrepp i rättssak. I domskälen hänvisar de bland annat till att mannens blod hittats i huset samt parets berättelse om vad som hänt. Rätten skriver att det är ställt bortom rimlig tvivel av han är en av de tre gärningsmännen.

Mannen åtalades också tillsammans med en kvinna i 20-årsåldern för en grov misshandel i en annan kommun. Händelsen skedde ett par dagar efter rånet i Stenungsund. Mannen och kvinnan ska då ha lurat med en man de båda kände till ett skogsområde. Där ska den åtalade mannen ha slagit mannen med en tegelpanna, men också med en hammare och en yxa. Kvinnan ska enligt åklagaren ha skjutit mannen med en kolsyrepistol innan de satte handfängsel på mannen och släpade med honom till ett dike där han lämnades.

Mannen fick i samband med misshandeln bland annat brott på hjässbenet, vaden, armen och knäskålen och krossår på pannan.

Den åtalade mannen erkände att han misshandlat mannen och att han stulit en bil i samband med händelsen. Kvinnan erkänner att hon stulit några av mannens saker men säger att hon inte ska ha utövat våld mot mannen.

Tingsrätten anser att det är bevisat att misshandeln var planerad och genomförd av båda två i samförstånd. De döms därför båda för grov misshandel och för tillgrepp av fortskaffningsmedel. Kvinnan döms också för stöld.

Båda två döms till fängelse i tre år och sex månader. De ska också betala skadestånd till målsägarna som drabbades.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se