Magnus Rassy är tillsammans med sin fru Melanie utsedda till Årets Orustbo. Det är en utmärkelse som går till någon eller några som satt Orust på kartan. Foto Erika Olofsson

Rassy är utsedd till Årets Orustbo

Glatt överraskad och ganska så stolt. Det är Magnus Rassy som tillsammans med hustrun Melanie utsetts till Årets Orustbor.

Magnus och Melanie Rassy har utsetts till Årets Orustbor 2016. De får priset för att de sätter Orust på kartan på många sätt. Genom sitt årligen återkommande event Öppet varv, lockar de tusentals besökare från hela världen. Deras båtar syns och seglas i hela världen och dessutom återkommer båtarna till Orust för vinterförvaring och reparation. 9 200 modeller har sålts sedan starten 1972 och 2016 släpptes en helt ny modell, HR44 med världspremiär på världens största båtmässa, Boot Düsseldorf den 21-29 januari 2017. Hallberg-Rassy är ett av Orust största företag, de skapar många arbetstillfällen och har genom smarta val stadigt levt vidare när många andra i branschen försvunnit. De verkar i en av Orusts mest signifikanta näringar – båtbranschen – och har genom åren erhållit ett stort antal priser och utmärkelser.

Magnus Rassy blev mycket förvånad då han i helgen fick reda på att han och Melanie delar på utmärkelsen.

­– Det här var oerhört oväntat men otroligt roligt. Vi har inte riktigt hunnit ta in det än men vi känner oss mycket hedrade.

 Priset går varje år till en eller flera personer ”som gjort något bra inom idrott, kultur eller näringsliv och satt Orust på kartan” Pristagaren utses av en jury som består av representanter från Henåns Företagarförening, Henånbladet, Orust Sparbank samt Orust Kommun.

Magnus är VD för Hallberg-Rassy medan Melanie ansvarar för HR Parts som är varvets reservdels- och tillbehörsavdelning.

– HR parts omsätter varje år 12 miljoner kronor. Det är ganska mycket pengar på vad som kan tyckas är småsaker till båtarna. Vi flyttade nyligen vår butik från centrala Ellös till varvsområdet eftersom vi här kan få ett naturligt flöde på försäljningen.

I juryns motivering står det bland annat: ”Magnus och Melanie för en stolt familjetradition vidare där kärleken till segelbåten, det yppersta hantverket och vindens krafter är påtagliga faktorer. Dessutom fortsätter de den 1000-åriga båtbyggartraditionen av ett enastående hantverk från Orust. Genom att ligga i framkant och möta kundernas krav på modern teknik, kombinerar Hallberg-Rassy hantverket med att löpande utveckla nya modeller”

Den uppmärksamme filmälskaren har kunnat notera att en HR-båt fanns med i Bondfilmen Quantum of Solace. Prisutdelningen sker under högtidliga former på Hamntorget i Henån, Valborgsmässoafton i regi av Henåns Företagarförening. Prisutdelare är Olof Beckman, ordförande i Stenungsunds Segelsällskap och Orust Kommun.

– Jag kommer självklart att vara på plats och ta emot priset, Melanie är på en resa men vi ska göra allt för att styra om så även hon kan komma.

Erika Olofsson

0303-9728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

 

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar