Råtta dök upp i toaletten: ”Jag har kissat ute sedan dess”

Plasken från badrummet visade sig vara en råtta som letat sig upp i familjen toalett i Stora Höga. Birgitta Odengard såg den och skrek i högan sky.

– Jag tror den blev lika rädd som jag blev.

Birgitta Odengard satt på sig säng och svarade på mejl när hon plötsligt hörde ett plask från badrummet. Hon tänkte att det kanske var duschen som droppade, men när hon hörde flera plask reste hon sig för att se efter.

– Det lät som att någon badade, så jag gick fram och såg att det var en råtta som försökte komma upp ur toaletten. Jag fick panik och bara skrek.

Skriket, eller de misslyckade försöken att komma upp, fick råttan att vända ner igen och den försvann tillbaka där den kom ifrån.

Det var i måndags, och sedan dess har Birgitta kissat utomhus. Trots minusgrader.

– Jag har inte vågat sitta där. Idag är första gången jag vågat sätta mig på toaletten. Men jag spolar innan och så har jag hällt i klorin. Det tror jag inte de gillar.

Nyfikna djur

Att en råtta letar sig in i rören under eller i ett hus är inte helt ovanligt, menar Håkan Rystrand på Anticimex väst. Han säger att råttorna som bor i avloppssystemet oftast håller sig där, men att det händer att de ger sig iväg på upptäcksfärd genom rören.

– Råttor är väldigt nyfikna och ibland kan de känna att här är ett nytt rör, här går jag in och kollar läget.

När en råtta tar sig ut ur avloppssystemet handlar det enligt Rystrand oftast om att de bosätter sig i golv eller väggar i en fastighet. De kan ta sig ut genom ett trasigt rör, bita sönder ett rör, eller så hittar de ett gammalt rör som inte används längre men som inte blivit pluggat ordentligt.

Ta reda på varifrån och varför

Att de kommer upp i duschen eller toaletten är dock lite mer speciellt.

– Det är inte jättevanligt, men det händer.

Det viktigaste är dock inte att ta död på en råtta om man får syn på, eller hör, den. Det viktigaste är att ta reda på hur och varför den kommit, säger Rystrand. Annars kan problemen bli både fler och större.

Hans tips är att ta kontakt med hyresvärd, fastighetsägare, eller någon annan som kan kontakta Anticimex. Bor man i villa kan man leta efter håligheter vid fasaden, eller kolla om det finns mat i trädgården som fallfrukt, fågelfrön och kompost, innan man ringer efter hjälp.

Har gjort fler besök i Stora Höga

Nu, fyra dagar efter det oväntade besöket har Birgitta Odengard lugnat ner sig lite, men hon säger att det var en mycket otrevlig upplevelse.

– Det är så fruktansvärd, det känns som att jag varit med om ett trauma. Tänk om jag suttit där när den dykt upp?

Birgittas man Magnus Odengard berättade vad som hänt i ett inlägg på Facebook, och de fick då höra att flera grannar i Stora Höga varit med om samma sak. Ingen verkar dock prata om att de hittar råttor i sina badrum.

– Jag tror den blev lika rädd som jag blev, så som jag skrek. Men det här var första och förhoppningsvis sista gången jag var med om det här, säger Birgitta Odengard.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@lokaltidningensto.se