Redaktören: Räddningsmännen är valborgs riktiga hjältar

I tisdags såg jag en liten svart skalbagge utanför Lokaltidningens redaktion som förgäves försökte komma upp efter att ha hamnat på ryggen. Med en enkel petning med skospetsen lyckades jag vända runt den och skalbaggen pilade (tacksamt?) iväg längs asfalten. Jag vet att det låter futtigt men nog sjutton blev jag lite glad inombords över att hjälpa den där lilla krabaten. Innan någon ropar ”Veckans hjälte” ber jag er att läsa vidare.

För den här veckan har verkligen inte varit någon vanlig vecka. Den lokala räddningstjänsten firade i år Valborg i förtid – närmare bestämt på tisdagen. En sju meter lång grindval hade av någon anledning fått för sig att göra ett strandhugg vid Sunna strand i Kyrkesund på Tjörn, och fastnat! Räddningsledaren Jörgen Simonsson och hans räddningsmän plaskade ner i vattnet och lyckades efter lite klurande undsätta valen och få ut den på öppet vatten med hjälp av en båt från en privatperson.

Läs mer: Strandad val loss efter två försök

Först lyckades valen återigen stranda men på andra försöket simmade den ut mot öppet och djupare vatten. ”Ganska mycket har man varit med om, men någon strandad val har jag inte varit med och räddat innan”, konstaterade räddningsledare Simonsson som med den här insatsen fick svara på många frågor från olika medier. Bland annat ringde Christer Lundberg på Kvällspasset i P4 upp för att höra mer om räddningen.

En kollega på tidningen undrade varför den trötta valen begav sig till Sunna strand om den behövde vila. Hade det inte varit mer passande om den tagit en lur i Valsäng på Tjörn istället!

Lokaltidningen pratade med en valexpert som bland annat förklarade varför valar ibland själva väljer att stranda. Du kan läsa intervjun här.

Veckans hjältar är hur som helst räddningstjänsten och de privatpersoner som larmade och hjälpte till att få ut valen.

När vi firar ”riktiga” Valborg under söndagen är det därför på sin plats att låta valborgsmässoelden brinna lite extra för våra rådiga räddningsmän som alltid ligger i jour för att undsätta både människor och djur.

Jonas Johansson

Chefredaktör

Relaterade artiklar
Fler artiklar