Peter Nolskog är smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Foto: Fotograf Thomas Harrysson AB.

Rekordmånga smittade av TBE

Rekordmånga har hittills i år smittats av den fästingburna sjukdomen TBE i länet och fler fall är att vänta under hösten. Orust är ett av områdena där det finns fall av den allvarliga sjukdomen.

Hittills år är handlar det om 52 fall av konstaterad TBE i hela länet. Förra året var det bara 25 medan det var 40 fall 2015. Orsaken till variationen mellan åren är framförallt hur gynnsamt vädret är för fästingarna.

– Vi har tidigare haft fall i Stenungsund och nu år har vi fall som verifierats från Orust. Men på Tjörn är det fortfarande fritt, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

Augusti och september är toppmånader för antal registrerade fall men det brukar även dyka upp i oktober och november, om hösten är mild. Symptomen brukar komma en till två veckor efter att personen smittats. Då handlar det ofta om lättare symptom såsom ont i huvudet, feber och värk i kroppen. Att de personerna fått TBE registreras aldrig eftersom de inte söker läkarvård.

– De svåra fallen får ofta första lättare symptom, blir bättre och blir sedan försämrade igen med hög feber, kraftig huvudvärk och är omtöcknade så att de inte kan äta och får läggas in på sjukhus, säger Peter Nolskog som menar att TBE är en mycket allvarlig sjukdom.

– De som får en svår variant drabbas ofta av långvariga eller livslånga men. Ofta handlar det om svår hjärnpåverkan och hjärntrötthet. I enstaka fall kan det handla om dödsfall eller förlamning och att personer får gå med rollator eller sitta i rullstol, säger han.

Den som vill skydda sig mot TBE, även om Nolskog påpekar att garantin aldrig är 100 procent, kan vaccinera sig. Men för fullgott skydd krävs flera sprutor och eftersom vaccinet inte är subventionerat eller ingår i högkostnadsskyddet kan det snabbt blir mycket pengar för exempelvis en barnfamilj.

– Personligen skulle jag gärna vilja se en ökad vaccination på ett bra sätt. Istället för att det blir helt gratis så tror jag att en subvention skulle vara bra, så att det blir en rimlig kostnad för en barnfamilj. Det vore en lagom kompromiss men det gäller att det finns pengar i landstingsbudgeten också, säger Peter Nolskog.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar