Rekordsommar för hotell och vandrarhem

Hotell och vandrarhem i Västsverige hade en toppensommar i värmen. Bland STO-kommunerna var det på Tjörn som gästnätterna gjorde den största procentuella ökningen.

Ny statistik från turistrådet Västsverige visar att regionen slog rekord i övernattningar under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Hela 4,8 miljoner gästnätter blev det på hotell, campingar, stugbyar och andra boenden vilket är flest någonsin. Det är också 200 000 fler än det tidigare rekordet från samma period året innan.

– Det fina vädret, stark valuta och god marknadsföring är givetvis framgångsfaktorer som bör nämnas i sammanhanget, liksom goda insatser från alla duktiga besöksnäringsföretag i regionen, säger Fredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige.

Bland STO-kommunerna hade Tjörn den största ökningen den gångna sommaren. Totalt blev det 28 271 gästnätter vilket betydde en ökning med sex procent.

I Stenungsunds kommun blev det 39 183 övernattningar men dock bara en marginell ökning från året innan. På Orust summerades sommaren med 29 249 gästnätter och en ökning med en procent från året innan.

De absolut flesta som övernattar är nordbor följt av tyskar och holländare. I Bohuslän är det främst hotell, stugbyar och vandrarhem som går framåt när det gäller en procentuell ökning till skillnad från Göteborg där campingnätter ökat mest.

– Det har varit hög beläggning både på hotellen i Göteborgsregionen och camping i Bohuslän, vilket säkerligen är en förklaring till att trycket flyttas över till campingarna i Göteborg istället, säger Fredrik Lindén.

Björn Alm