Rekordstora protester från läsarna

KRÖNIKA I mer än elva år har jag jobbat på Lokaltidningen. Få projekt eller planer har skapat lika mycket engagemang bland invånarna som exploateringsplanerna för Södra hamnen i Skärhamn.

Tjörnborna har kraftsamlat igen (ni kommer väl ihåg Malagaplanen och protesterna mot skolnedläggningar) och av någon anledning kommer jag att tänka på de okuvliga gallerna i seriealbumet Asterix – ni vet de som vägrar lämpa in sig i ledet när romarnas ledare Julius Cæsar vill inlemma dem i det romerska riket med allt vad det innebär. Förmodligen är det en orättvis jämförelse på alla sätt och vis men en sak är säker – missnöjda tjörnbor viker sig inte i första taget.

Runt 140 inlagor har lämnats in till kommunen om den nya detaljplanen i Södra hamnen. Merparten av dem är kritiska till exploateringen och i synnerhet är det hotellplanerna som retar upp invånarna. Senaste tiden har det knackats dörr i lokalsamhället och i onsdags lämnades en protestlunta in med 590 underskrifter.

Redaktionen har fått in rekordmånga synpunkter i ämnet. Mig veterligen är det bara sim- och ishallsplanerna i Stenungsund som framkallat en liknande våg av engagerade läsare det senaste decenniet i Lokaltidningen.

I debatten hörs framförallt de som är negativa till exploateringen. Det är naturligt i ett sådant här skeende. De som är positiva till planerna har få anledningar att engagera sig överhuvudtaget för att skriva inlagor. Det vi ändå kan värdera i sammanhanget är att engagemanget hos invånarna är stort.

Det är sporrande för makthavarna att jobba med engagerade invånare. Samtidigt kan det bli svettigt att ta beslut när allt kommer till kritan. Där är vi inte än men på vägen dit uppmanar jag lokala makthavare att använda Lokaltidningens plattform för debatt och insändare för att klargöra ståndpunkter och förklara vilka beslut som är bäst för ortsborna.

Jonas Johansson

Chefredaktör