• Sofia Westergren fick ett stort stöd i Moderaternas provval vilket bäddar för en politisk satsning utanför kommunen. Arkivfoto: Annika Sahlin Ottosson

  Riksdagen nästa för Westergren?

  Förra kommunalrådet Sofia Westergren (M) kan komma att lämna kommunpolitiken helt efter nästa års val. Hon har nämligen nominerats på tredje respektive andra plats på riksdags- och regionlistorna för Moderaterna inför kommande val.

  Bägge nomineringarna innebär goda chanser att komma in i riksdagen eller regionfullmäktige i Västra Götaland, speciellt som man nu har en ny valkrets bestående av kommunerna i Göteborgsregionen utom Göteborgs stad – alltså kranskommunerna kring Göteborg. Själv är hon tydlig med sina ambitioner:

  – Jag är oerhört glad och stolt över att ha blivit nominerad så högt upp på riksdagslistan och regionlistan och min egen önskan och målsättning är att kunna ta en plats i riksdagen efter nästa år. Jag kan också tänka mig att satsa på regionpolitiken i Västra Götaland. De frågor jag brinner för kan jag arbeta extra mycket för på riks- och regionalnivå.

  I regionpolitiken har Sofia Westergren för övrigt fått en plats i Västra Sjukvårdsnämnden i Västra Götaland efter en ledamot som lämnat. Därmed har hon redan tre poster i regionen.

  Hur blir det med ditt engagemang i kommunpolitiken efter nästa års val?

  – Jag passar på den frågan än så länge men återkommer så snart som möjligt med ett besked, säger hon.

  Moderaterna i Västra Götaland fastställer sin riksdags- och regionlista vid ett möte 18 november men allt talar för att nomineringskommittens förslag står sig utan ändringar

  Kommunfullmäktigelistan för Stenungsund är inte klar utan fastställs 27 november.

  På riksdagslistan har de nuvarande riksdagsledamöterna Camilla Waltersson-Grönval från Lilla Edet och Ellen Juntti från Härryda på första och andra plats och Sofia Westergren på tredje plats. Partiet tror på minst tre mandat i valkretsen.

  På regionlistan är Henrik Ripa från Lerum första namn, Sofia Westergren andra och nuvarande regionrådet Annika Tännström från Kungälv tredje namn. Där kan valkretsen räkna med minst tre mandat – troligen ännu fler.

  Andra politiker från STO-regionen bland de tolv första på M-listorna är Johan Jönsson från Stenungsund, och Filip Gollungberg från Tjörn på riksdagslistan samt Jönsson och Anders G Högmark från Tjörn på regionlistan.

  Lasse Andrée

  0303-72 82 28

  redaktion@lokaltidningensto.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar