Rum för reflektion i nytt konstprojekt

Byggd av studenter och finansierad av ideella krafter. Nu kan man njuta av utsikten över havet från en paviljong i trä, placerad på klipporna utanför Akvarellmuseet i Skärhamn.

Daniel Elis Karlsson, uppvuxen på Tjörn men utflyttad sedan tio år tillbaka, ville både tillbringa mer tid på ön och få visa västkusten för andra. Han är arkitektstudent på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och lösningen blev ett byggprojekt. Under vintern ritade han projektet, som skulle bli en oval paviljong i trä. Tillsammans med studenter från Chalmers, KTH och konstfack byggdes paviljongen sedan i Rönnäng och flyttades med lyftkran till Skärhamn.

– Egentligen har den inget syfte, det är ett fint litet rum som besökare kan gå in i och ta del av vår skaparglädje, säger han.

Projektet är helt finansierat av crowdfunding, det vill säga ideella krafter. Daniel Elis Karlsson gick ut på facebook med planerna och sedan har alla som var intresserade bidragit med små summor. Och det är inte första gången han gör något liknande, för tre år sedan deltog han i en tävling som gick ut på att rita en paviljong – och vann. Den paviljongen står nu i Eriksberg på Hisingen.

– Det var då jag blev intresserad av den typen av små rumsliga tillägg i öppen miljö, som egentligen inte har någon funktion. Det är intressant att se hur folk beter sig i sådana rum, det sker ju inget annat där inne än att du ska uppleva rummet.

Har du spanat på folk som är inne i din nya paviljong?

– Haha ja, jag har faktiskt gjort det. Jag har fått väldigt mycket positiva reaktioner, det passerar oerhört mycket människor där utanför Akvarellmuseet. Dessutom är det en tacksam publik, många är intresserade av arkitektur och konst, säger Daniel Elis Karlsson.

Att den hamnade just utanför Akvarellmuseet var bara en slump.

– Tjörns kommun bad mig föreslå en plats där den passade bra och jag tänkte på Akvarellmuseet.

Paviljongen är en temporär installation som kommer finnas på plats till slutet av september.

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktionen@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar