Rykte om knivman i Ellös dementeras

Inlägget på facebook säger att en person har blivit skadad av en knivbeväpnad kille som jagar folk runt Ellös. Men polisen har ingen polisanmälan om händelsen och misstänker inget brott.

På torsdagskvällen lades ett inlägg ut på en facebookgrupp. I inlägget skriver en person om hur hen blivit attackerad av en kille med huva. Killen ska ha sprungit runt i Ellös och huggit folk med kniv.

På fredagsförmiddagen hade inlägget delats över 100 gånger. I kommentarsfältet uttrycker sig folk som att nu är det dags att flytta från Orust, ”Snart dags för medborgargarde?”, ”Fruktansvärt”.

I en delning skriver den som delat inlägget: ”va uppmärksamma allihop”.

När Lokaltidningen STO ringer polisen för att höra vad som hänt så bekräftar polisen att ambulans tidig kväll varit på den adress där personen som delat inlägget bor. Personen uppgav att hen var skadad men mindes inte vad som hade hänt. Personen behövde inte åka med till sjukhus.

– SOS-operatören har pratat med ambulansen som inte vill ha fram polisen, det finns ingen misstanke om brott, säger Christer Fuxborg, presstalesperson polisen region väst.

Peter Adlersson, även han presstalesperson på polisen region väst, säger att polisen avslutar alla ärenden med koder och i det här fallet finns ingen kod som säger att det upprättats en polisanmälan. Han bekräftar också att polisen aldrig var på adressen eftersom ambulanspersonalen inte ansåg att det behövdes.

– Polisen har ju inte varit på plats, det var faktiskt ambulansen på plats som inte ville ha fram polisen, säger Peter Adlersson.

Han säger också att polisen inte heller har fått några andra indikationer på att det ska vara en knivbeväpnad man som härjar i Ellös.

– Det har vi inte. Det är konstigt, för det hade ju kommit från oss i så fall, säger Peter Adlersson.

Christer Fuxborg säger att om det nu är så att en person sprider en falsk händelse på nätet så är det olyckligt. 

Vad säger du i så fall om det?

– Om det är så så är det en ren osanning. Det skapar en otrygghet och det blir tråkigheter för andra när de blir begränsade i sin frihet, när folk blir rädda och oroliga. Visst ska man vara på sin vakt. Men det här skrämmer bara upp folk. Man ropar efter vargen och till slut så bryr man sig inte. Det är bättre att varna när det finns substans för det. Nu blir det bara olyckligt, säger Christer Fuxborg.

Lokaltidningen STO har sökt personen som postade inlägget men inte fått kontakt.

Under fredagen plockades inlägget bort från facebookggruppen.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se