Arkivfoto

Så bra klarar STO-kommunerna ta emot nyanlända

Sveriges kommuner har tagit emot större delen av de nyanlända som anvisats under 2016.

Sverige kommuner har förbättrat sitt arbete med att ta emot nyanlända. Totalt har drygt 21 000 personer anvisats till Sveriges kommuner under fjolåret och av dem återstår det nu bara runt 300 personer som har uppehållstillstånd och har väntat mer än sex månader på ett asylboende på att få flytta till sin anvisade kommun.

Totalt är det 20 kommuner i Sverige som fortfarande har anvisande personer som man inte tagit emot. Två av de kommunerna i Tjörn och Orust

På Orust har man tagit emot 31 av de 56 nyanlända som man anvisades under fjolåret. 14 personer har valt att avbryta sin anvisning till kommunen.

I Tjörns kommun har 50 av de 55 anvisade personerna tagits emot. Fem personer väntar fortfarande, men däremot har ingen valt att avbryta sin anvisning till Tjörn.

I Stenungsund har man däremot lyckats ta emot alla anvisningar, totalt 98 nyanlända personer. Sex personer har avbrutit sin anvisning.

Enligt Migrationsverket som varit i kontakt med samtliga kommuner, kommer de cirka 300 personerna som väntar på att tas emot börja skrivas ut inom de närmsta veckorna.

− Det är viktigt att den som fått uppehållstillstånd startar sin etablering, och det kan ske först när man bosatt sig i en kommun. Om personen inte tas emot av anvisningskommunen är det en annan kommun, den där personen redan bor, som får fortsätta att ha ansvaret. Men kommunerna har ett uttalat gemensamt ansvar, det är beslutat av regering och riksdag, och då ska vi följa det, säger Veronika Lindstrand Kant, tillförordnad operativ chef på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

För 2017 har 87 nyanlända personer anvisats till Stenungsund, 54 till Orust och 48 till Tjörn.

I januari tog Migrationsverket över hela uppdraget med att anvisa nyanlända, något som tidigare sköttes av Arbetsförmedlingen.

− Vi har från början varit mycket tydliga med att de personer som anvisas ska tas emot inom den tid som lagen anger. Det har varit bra både för oss och kommunerna som har fått tid att förbereda sig, säger Veronika Lindstrand Kant i ett pressmeddelande.

Linus Annlöv

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar