Martin Pernheim, skatteinformatör på Skatteverket. Foto: Jeanette Andersson/Skatteverket.

Så deklarerar invånarna

Om bara ett par dagar ska deklarationen vara inne hos Skatteverket. I STO-området är det Stenungsundsborna som är flitigaste hittills med att skicka in deklarationen. 

Totalt ska nära 7,9 miljoner personer deklarera i år och i STO-regionen är det 45 496 deklarationer som ska lämnas in från de tre kommunerna. 

I Stenungsund ska 20 132 deklarationer lämnas in och knappt hälften, 49 procent, hade kommit in i mitten av veckan. På Tjörns kommun ska det in 12 704 deklarationer. Här är bara cirka 41 procent inskickade. Orust redovisar den lägsta siffran. Här hade bara knappt 39 procent av de 12 660 deklarationer som ska komma in skickats in. 

För den som bara ska godkänna deklarationen går det fort men för den som ska lägga till eller ändra är det hög tid att börja arbetet. 

–I Stenungsund tror jag att det är så hög siffra av inlämnade deklarationer eftersom många jobbar i närområdet och kanske inte pendlar och ska göra reseavdrag i sin deklaration, säger Martin Pernheim, skatteinformatör på Skatteverket. 

Varje år är det fler och fler som deklarerar digitalt via telefon, mobil, app eller dator. Nytt för i år var att den som bara skulle godkänna sin deklaration kunde deklarera redan i början av året och få sina pengar till påsk. Den möjligheten nyttjade lite mer än en halv miljon människor. 

Den som ska göra avdrag och ändringar i deklarationen måste lämna in den senast vid midnatt den 2 maj. För den som får tillbaka på skatten, deklarerat digitalt och anmält ett konto har möjlighet att få tillbaka pengarna innan midsommar. Den som deklarerat via papper eller inte anmält ett konto får sina pengar först i augusti eller september. 

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar