Arkivbilder

Så går det för kommunernas bolag

Stenungsunds, Tjörns och Orusts kommunala bolag gick med vinst under 2015. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

I Stenungsund fanns 2015 nio bolag som ägs helt eller delvis av kommunen och totalt går de bolagen med vinst på 11 miljoner kronor. Det visar ny statistik från statistiska centralbyrån.

När nyhetsbyrån Siren slår ut det på vad varje invånare tjänar på kommunens bolag så blir det 431 kronor per invånare.

Lite bättre än så går det för Tjörns kommun som redovisar en vinst på 9 miljoner för sina sex kommunala bolag, vilket ger en beräknad vinst på 588 kronor per invånare.

På Orust är samma siffra 200 kronor per invånare. Där gör de tre kommunala bolagen en vinst på 3 miljoner kronor.

Skillnaderna mellan de kommunala bolagen i landet är stor. Utslaget per invånare går det bäst går det för Värmdö som redovisar en vinst på 699 miljoner kronor, vilket blir 17 004 kronor per invånare.

Men det är också flera kommuner som redovisar minusresultat för sina bolag, allra värst är det i Härjedalen där bolagen går back med 72 miljoner kronor, vilket innebär att varje invånare förlorar 7000 kronor.

Generellt går det bäst för de kommunala bolagen i storstäderna.

– Ju mindre kommunerna är och ju större utflyttning de har, desto större är risken att det går sämre för företagen, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till Nyhetsbyrån Siren.

Utslaget per invånare hamnar Stenungsund (138:e plats), Tjörn (115:e plats) och Orust (198:e plats) i mittenskiktet av landets 290 kommuner.

Kajsa Lind

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar