Julbord eller inte. Vissa arbetsgivare bjuder sina anställda på mat, andra satsar på hårdare klappar. ARKIVFOTO

Så julfiras de anställda

Vissa får julklapp, andra får gå på julbord, medan några får gå på vårfest istället. De stora arbetsgivarna har olika sätt att uppmärksamma sina anställda på jul.

De största arbetsgivarna i STO-området är kommunerna. De har alla sina olika sätt att bidra till en fröjdefull jul för sina anställda.

– Kommunen lägger 150 kronor per anställd för något att äta. Sedan är det upp till varje verksamhet vad man vill göra för pengarna, säger Hanna Freij, kommunikationschef i Stenungsunds kommun.

Dessutom kan de anställda vänta sig besök av tomten.

– Alla anställda kommer att få en julklapp värd 200 kronor. 2628 sådana julklappar är beställda, säger Hanna Freij.

Tjörns kommun har ett liknande upplägg. Där lägger arbetsgivaren 300 kronor per anställd på julgåvor eller aktiviteter.

– Det är upp till varje förvaltning hur man vill göra med pengarna, om man vill ge en gåva eller äta någon gemensam måltid, säger Eva-Karin Ohlsson, kommunikationschef på Tjörns kommun.

Orust kommun har valt bort julgåvor.

– Vi har inga julklappar eller julbord alls. Istället har vi en vårfest eller sommarfest för alla våra anställda. Det har vi haft i tre år, och det är ett sätt samla alla för att träffas och göra något trevligt ihop. Det är väldigt uppskattat och det känns roligare. Många har så mycket ändå inför jul, säger Ann-Katrin Otinder, personalchef Orust kommun.

Industrierna är stora arbetsgivare i Stenungsund.

– Vi bjuder alla våra anställda på julbord och även på lussefika. Sedan blir det en liten julklapp innan jul, säger Borealis mediakontakt Iva Rauswall-Frisk.

Borealis har 900 anställda i Stenungsund.

Akzo Nobel har 400 anställda, som får äta julbord, men kan inte vänta sig någon julklapp av företaget.

Detsamma gäller på Inovyn.

– Vi brukar få julklapp, men i år valde vi att bjuda på julbord på Stenungsbaden, säger Ingela Eliasson på Inovyn, som har drygt 300 anställda.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar