Fartkameran söder om Henån, är placerat strax innan samhället börjar. Foto: Erika Olofsson

Så många plåtades av lokala fartkameror

Trots att hela 4 000 bilister körde för fort 2017 och fotograferades av fartkamerorna på Tjörns och Orusts vägar har antalet fartsyndare minskat något totalt. Inget kameraområde har registrerat över 1 000 överträdelser på elva månader i fjol.

Det här framgår av den statistik för årets första elva månader som polisens SATK-sektion i Kiruna nu har färdig för landets alla fartkameror. Totalt har STO-regionen (i praktiken Orust och Tjörn) sammanlagt 22 fartkameror på olika länsvägar – de flesta på länsväg 160 mellan Tjörnbroarna och Rotviksbro – och där har totalt 4131 bilister åkt fast under perioden januari-november 2017. I jämförelse med tidigare år är det en viss minskning av antalet bilister som, fastnat på bild:

– Vi har numera fler kameror i bruk, säger kommissarie Anders Drugge på polisens ATK-sektion i Kiruna och det är roligt om vi får en minskning av överträdelserna. Det är ju meningen med kamerorna att man ska hålla angiven hastighet. Sedan beror ju resultaten också på hur mycket vi kör kamerorna i olika områden.

Den kameraövervakade sträcka där flest fortkörare åker fast är sträckan vid Fagerfjäll på Tjörn på länsväg 169. Där registrerades på 11 månader 847 överträdelser på bara två fartkameror medan övriga bevakade områden har ungefär samma nivå på antalet fortkörare men med skillnaden att det där finns fyra eller sex kameror.

Tilläggas ska att de kameror där man har flest fortkörare ligger alla i Stockholmsområdet. Framför allt sträckor norr om Stockholm mot bland annat Norrtälje. I Västsverige är de sträckor som har flest fortkörare registrerade på E20 mellan Hova och Bahult i Norra Skaraborg samt E45 mellan Vänersborg och Brålanda i Dalsland.

Lasse Andrée

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidningensto.se

Så många plåtades av kameran

Antal registrerade fortkörare i STO-regionen vid fartkameror från 1 januari till och med 30 november 2017.

Lv 160 Myggenäs-Varekil (sex kameror): 905

Lv 160 Henån–Rotviksbro (sex kameror): 868

Lv 169 Fagerfjäll (två kameror): 847

Lv 169 Myggenäs-Wallhamn (fyra kameror): 783

Lv 169: Varekil-Hoga (fyra kameror): 728

Källa: ATK-sektionen polisen Kiruna

Relaterade artiklar
Fler artiklar