Arkivfoto: Shutterstock

Så mycket ökar hushållens skulder

I 246 av landets 290 kommuner ökar hushållens skuldsättning, enligt ny statistik från Riksbanken. I STO-området har Stenungsunds medelskuldkvot stigit mest sedan 2010.

I Stenungsund har hushållens medelskuldkvot stigit från 319 procent till 366 procent, med 46 procentenheter. Största ökningen i Västra Götalands län står Strömstad för med 81 procentenheter. Lägst ökning står Färgelanda för med en ökning med 1 procentenhet. I Västra Götaland är det två kommuner som minskat sin skuldkvot och det är Essunga med 5 procentenheter och Dals-Ed med 3 procentenheter, visar statistik som Nyhetsbyrån Siren sammanställt utifrån en ny rapport från Riksbanken.

Tjörn har under samma tid ökat sin medelstkuldkvot med 35 procentenheter, från 307 procent till 342. I Orust har medelskuldkvoten ökat med 36 procentenheter, från 327 till 391 procent.

Riksbanken pekar ut hushållens höga och ökande skuldsättning som den största risken för svensk ekonomi.

”Att hushållen finansierar sitt bostadsägande genom stora bolån med rörliga räntor gör dem sårbara för exempelvis sjunkande bostadspriser och stigande räntor.”, skriver de i rapporten som släpptes 21 november.

Riksbanken använder skuldkvot för att mäta hushållens skuldsättning. Den beräknas genom att dividera hushållets sammanlagda skuld med hushållets årliga nettoinkomst. I uträkningen har bolån, kreditkortslån och konsumtionskrediter räknas in, men inte studielån. Riksbanken har hämtat kreditinformation om samtliga låntagare hos Sveriges åtta största banker.

Läs Riksbankens rapporten här.

Samtidigt visar rapporten att hushållens inkomster inte ökat i samma takt som skuldsättningen.

– De svenska hushållens skulder fortsätter att stiga mer än inkomsterna och andelen hushåll med höga skulder ökar. Vi ser att ökningen gäller för alla inkomst- och åldersgrupper, säger Peter van Santen, ekonom på avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken och en av rapportförfattarna, till Nyhetsbyrån Siren.

Den genomsnittliga skuldkvoten för hela landet låg på 338 procent i september 2017. På kommunnivå finns stora skillnader. I Västra Götaland har Öckerö högst skuldkvot med sina 436 procent och Gullspång minst med sina 165 procent.

– Skuldsättningen är ojämnt fördelad geografiskt. Storstadsregionerna sticker ut och har betydligt högre skuldkvoter än andra delar av landet, säger Peter van Santen.

Rapporten lyfter också att 59 procent av de skuldsatta hushållen senaste året minskat sin skuldsättning vilket skulle kunna vara en konsekvens av amorteringskravet, något som Riksbanken nu sällar sig till.

Däremot ökar andelen hushåll med väldigt höga skulder.

”År 2010 hade 64 procent av hushållen en bolåneskuld på under 1 miljon. År 2017 är denna andel nere på 47 procent. 8 procent av hushållen har en bolåneskuld på över 3 miljoner under 2017, vilket är en ökning med 4 procentenheter sedan 2010”, skriver Riksbanken i sin rapport.

Karina Hansson

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar