Stenungsund hamnar på plats 31:e av landets kommuner vad det gäller kostnader för representation, kurser och konferenser under 2015. Foto: Arkivfoton

Så mycket skattepengar läggs på kurser och konferenser

Stenungsund är i det övre skiktet bland landets kommuner vad det gäller hur mycket kommunen lade på representation, kurser och konferenser under förra året. Det visar en granskning som Aftonbladet gjort.

Tidningen har begärt ut kommunernas representationskostnad samt kostnaden för kurser och konferenser under 2015 och har sedan räknat ut hur många kronor notan blir för varje skattebetalande invånare.

Bland de 289 kommuner som svarat hamnar Stenungsund på 31:a platsen. Under 2015 lade kommunen nio miljoner på dessa poster, vilket blir 485 kronor per skattebetalande invånare.

En summa som Stenungsunds kommunchef Kicki Nordberg tycker är rimlig.

– Det här handlar om både kurser för individer, alltså fortbildning så att de ska kunna utföra sina jobb på ett så bra sätt som möjligt, men också konferenser för arbetsgrupper, säger hon och fortsätter:

– Fortbildning ser vi som en viktig del i att vara en attraktiv arbetsgivare och det är viktigt för oss att kompetensutveckla personalen, runt 2300 anställda.

Den största enskilda posten under förra året var en satsning på en stor konferens som kostade drygt 200 000 kronor där 120 chefer deltog.

– Förra året hade vi lederskap som ett viktigt område. På konferensen arbetade vi med frågor som bemötande och tog fram ett nytt ledarskapsprogram men också Medborgarservice, säger Nordberg.

Kommunchefen bedömer det som att allra mest pengar läggs på kurser för de anställda, en mindre del på konferenser och menar att man är restriktiv med representationskostnad i stort och alkohol i synnerhet.

– Vi bjuder aldrig på alkohol.

Hon menar också att kommunen inte besöker mässor utomlands, som den omtalade fastighetsmässan Mipim i Frankrike. Kommunen har heller inte deltagit i Almedalen.

Totalt sett är hon nöjd med hur utgiftsposterna har sett ut under förra året och menar att det ser olika ut per år beroende på hur stort behov det finns av fortbildning bland personalen.

– Jag tycker att 2015 var ett bra år. Men i år kommer vi inte att komma upp i den summan utan ligga lägre.

Kajsa Lind

redaktion@lokaltidningesto.se

Fakta: Så ser det ut i andra kommuner

Mest pengar per skattebetalande invånare på representation, kurser och konferenser under förra året la Helsingborg. Enligt Aftonbladet var den totala kostnaden drygt 69 miljoner kronor, vilket blir 713 kronor per skattebetalande invånare.

Mediansumman som kommunerna lagt per skattebetalande invånare var 363 kronor och minst lade Ragunda med 137 kronor per.

På Tjörn var samma summa fyra miljoner, 335 kronor per invånare, vilket gör att kommunen hamnar i mittenskiktet av kommunerna på en delad 176:e plats.

Orust finns på 196:e plats. Där lade kommunen 3,8 miljoner totalt under 2015 vilket blir 321 kronor utslaget på alla skattebetalande invånare.

Relaterade artiklar
Fler artiklar