Invånarna i Stenungsund tjänar mest i STO-området. Foto: Arkiv

Så mycket tjänar vi i STO

Inkomstnivån skiljer sig stort mellan STO-kommunerna och invånarna i Stenungsund tjänar betydligt mer än Orustborna. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån.

Förra året var medianinkomsten i Sverige 270 000 kronor. Medianlönen är den lön som ligger precis i mitten av spannet vilket innebär att antalet svenskar som tjänade mer än denna summa är lika stort som antalet som tjänade mindre. Stenungsund ligger över det med en medianinkomst på nästan 306 500 kronor.

Det är Statistiska centralbyrån som har sammanställt medianinkomsten för landets 290 kommuner och Stenungsund hamnar på plats 26.

– En mängd faktorer påverkar inkomstnivån i en kommun. Det har bland annat att göra med vilka löner och yrken som befolkningen har, hur åldersfördelningen ser ut och hur många i kommunen som arbetar, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Även invånarna på Tjörn har en högre medianinkomst: 290 000 kronor.

Orustborna har däremot en lägre inkomstnivå. Där är medianinkomsten 263 000 kronor och kommunen hamnar på plats 104 i statistiken.

Allra mest tjänar invånarna i Danderyd som hade en medianinkomst på 362 000 kronor 2016.

–  Det brukar vara ungefär samma kommuner som ligger i toppen. Danderyd, Täby och Lomma har tillhört topp-5 den senaste tioårsperioden, säger Peter Gärdqvist.

Elvira Linderot

Fakta: Inkomsterna i landet

Medianinkomst per kommun 2016.

De fem högsta: Danderyd, Täby, Lomma, Nacka, Ekerö

De fem lägsta: Eda, Årjäng, Högsby, Ljusnaberg, Perstorp

Stenungsund: plats nummer 26

Tjörn: plats nummer 40

Orust: plats nummer 104

Relaterade artiklar
Fler artiklar