Arkivfoton/Googlemaps

Så tätbefolkat är STO

Befolkningen i STO-området ökar, det gör också att befolkningstätheten ökar både i Stenungsund och på Tjörn.

Under 2017 ökade alltså befolkningen i alla tre STO-kommunerna som Lokaltidningen STO tidigare har berättat om.

Läs mer: STO-borna blev fler under 2017

I takt med att befolkningen ökar blir det mindre utrymme för varje person. Statistik från 2017 som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram visar att både Stenungsund och Tjörn blivit mer tätbefolkat. I Stenungsund är det ungefär 104 invånare som får samsas på varje kvadratkilometer. Det är drygt 1,5 mer än året innan. På Tjörn är det 94 invånare per kvadratkilometer, drygt en mer än året innan.

På Orust är utrymmet dock detsamma jämfört med året innan. Där går det 39 invånare per varje kvadratkilometer.

– Befolkningstätheten säger mycket om förutsättningarna i kommunen. Det påverkar till exempel arbetsmarknadens storlek och möjligheter till rörlighet på den, säger Emma Lundholm, docent i kulturgeografi vid Umeå universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Mest trängsel sett till yta per person är det i Sundbyberg där det går nästan 5700 personer på varje kvadratkilometer. Det var också den kommun där befolkningstätheten ökade mest jämfört med året innan. Under 2017 var det drygt 190 personer fler per kvadratkilometer jämfört med 2016.

– Täthet i sig behöver inte betyda trängselproblem, men om befolkningsförändringen är snabb så kanske man inte hinner bygga ut bostäder, parkeringsplatser eller trafiken i tillräckligt snabb takt, säger Emma Lundholm.

Mest utrymme har invånarna i Arjeplog med 0,2 invånare per kvadratkilometer.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar