Sa upp sig och köpte husbil

De sa upp sig och köpte en husbil. I dag lever Michelle och Kjell Wiktorsson på 17 kvadratmeter i Spanien. I mars kommer de hem igen, då väntar arbetet som campingarrendatorer igen.

Michelle och Kjell Wiktorsson gjorde någon många bara drömmer om. De vågade ta steget och lämna den trygga vardagen hemma i Sverige för att möta äventyret, i sin husbil.

– En del tyckte nog att vi var tokiga, men detta är något vi pratat om länge. Nu blev det läge, säger Michelle.

De båda har under många år arbetat inom skolan, Kjell som idrotts- och slöjdlärare och Michelle i 25 år som fritidsledare och modersmålslärare. De träffades på jobbet för nio år sedan och fann snabbt att de hade gemensamma intresse. Michelle har alltid gillat husvagnslivet medan Kjell är en båtmänniska.

– Då passade en husbil bra, det finns många fina ställplatser i småbåtshamnarna.

Husbilen som köptes in tog dem vida kring, blev som ett andra hem. Intresset för camping ledde till att de under våren tog över arrendet på Fossen Camping i Uddevalla.

– Jag var sjukskriven i höstas och tyckte att jag borde hitta något annat jobb. Kunde inte sova en natt och läste att Fossen Camping behövde nya arrendatorer och vi fick det.  

Kjell och Michelle drev campingen under sommaren. Paret köpte en husvagn där Michelle bodde medan Kjell pendlade till hemmet på Orust. Huset de bor i renoveras och något datum för när inflyttning skulle ske var oklart.

– Eftersom vi inte kan flytta till vårt hus innan jul bestämde vi för att åka runt i Europa med slutdestination Spanien. En dröm vi ha haft ett tag.

Michelle tog tjänstledigt från Ängås skola men valde sedan att säga upp sig.

– Ja det var ett vågat beslut, men det känns så rätt just nu.

Camping Bahia i Santa Pola är nu deras hem, en stor camping med bara 70 ekipage på plats.

– Rätt ödsligt faktiskt men väldigt lyxigt. Det känns säkrare här, alla använder munskydd och håller avstånd.

Husbilen har 17 kvadrat boyta, men brist på plats är det inte. Mesta av tiden spenderas utomhus. Kjell spelar tennis med vänner och Michelle simmar gärna i poolen när hon inte är ute med lilla hunden Chanelle. När det ska handlas matvaror tar de båda cyklarna till affären.

– Vi kan röra oss fritt med munskydd. På vår campingtomt behöver vi inte munskydd på. Vi känner att vi är säkrare här än hemma. Smittfrekvensen i Spanien är nu mindre än hälften mot Sverige.

Innan de begav sig iväg på resan firades en alternativ jul med Michelles barn och barnbarn. Saknaden efter familjen finns, men de har regelbunden kontakt via Facetime. Fram till mitten av mars ska de stanna i Spanien, sedan väntar en ny säsong på Fossen.

Vad vill ni säga till de som funderar på ett liknande äventyr?

– Gör det bara. Vänta inte. Hade vi vetat att vi kunde ha det så här bra, så skulle vi gjort detta för länge sedan.  

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se