Ship to Gaza besöker Stenungsund

Målet är Gazaremsan i Palestina och ett brytande av blockaden. Men på tisdagen låg båten i Stenungsunds gästhamns lugna vatten. Organisationen Ship to Gaza är på turné.

Under tisdagseftermiddagen vajade Ship to Gaza- flaggor i småbåtshamnen i Stenungsund på två segelbåtar intill kajen. Organisationen, som beskriver sig som en religiöst och politiskt obunden organisation med syftet att bryta den israeliska blockaden i Gaza, är just nu ute på en turné längs kusten. Syftet är att sprida information och samla in pengar.

– Situationen i Gaza i dag måste närmast beskrivas som en humanitär katastrof. På denna smala kustremsa trängs två miljoner människor. Blockaden gör att de bara har tillgång till livets nödtorft och knappt ens det, samt hindrar export så att de inte kan leva på sina egna jordbruksvaror. Hälften av dem är barn som i många fall inte upplevt något annat än krig och bombningar, säger Bertil Gustafsson från Ship to Gazas nationella styrgrupp.

Just barnen är också den grupp som nästa kampanj riktar in sig på. Nästa sommar seglar ”Armada for Gaza” mot den palestinska kustremsan i ännu ett försök att bryta blockaden. Organisationen har flera gånger tidigare seglat ner skepp, men stoppats av israelisk militär. Mest känd är kanske ”Freedom flotilla” från 2010 där nio aktivister dog efter att båten bordats av israels militär.

I år har man valt en annan metod än tidigare och seglar ner flera små segelbåtar istället för stora skepp. En av de två båtar som under tisdagen ligger i Stenungsunds gästhamn ska exempelvis med ner till Gaza är det tänkt.

– Kommer vi fram ska båtarna skänkas till palestinierna, och vi kommer också ha med en större båt som ska bli ett skolskepp till palestinska barn, säger Kalle Ohlsson, aktivist från Göteborg och medlem av den nationella styrgruppen.

Under tisdagen står besättningen tillsammans med lokala aktivister, bland annat från Tjörn, och delar ut flygblad och samlar in pengar till nästa års kampanj. Sedan bär det av mot Uddevalla.

– Men på hemväg kan det mycket väl hända att vi stannar till vid Mollösund eller Gullholmen igen, säger Bertil Gustavsson.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto. se

Relaterade artiklar
Fler artiklar