Ship to Gaza i Stenungsunds hamn

De seglar för att bryta blockaden mot Gaza. Den här gången vill de uppmärksamma barnens fruktansvärda förhållanden. Tack vare Stenungsundsbon Jens Marklund, ligger nu föreningens båt i Stenungsunds hamn.

– Jag vet inte exakt vilka delar av resan jag ska med på, det är oklart om jag seglar med hela vägen fram, säger Jens Marklund, ombord på båten.

– Det är klart du ska med hela vägen fram, säger Ship to Gazas Sverigechef Jeanette Escanilla.

Det var för ett par år sedan som Jens Marklunds väninna, då aktiv i Ship to Gaza, ringde honom och bad om hjälp med att rusta upp en annan båt som skulle segla till Gaza. Han tackade ja till erbjudandet. Nu rustar han upp det senaste tillskottet till armadan som är 22 meter lång, köpt i England. I maj startar seglatsen genom Europa, men innan dess är det mycket och fixa.

– Jag ska pilla med den här i Stenungsund ett tag och sedan bär det ner mot Göteborg där den ska bli helt klar och sedan starta rutten mot Gaza, säger Jens Marklund.

När han inte seglar för Gaza plockar han skräp på stränderna i Stenungsund.

Noga med säkerheten

Under lördagen samlades representanter från Norge och Sverige i det lilla samlingsutrymmet i nya båten. Anledningen till mötet var att planera rutten, fördela besättningen och andra praktiska delar av resan till Gaza.

– Det är många som vill med på seglingen men har ett provokationsmönster som inte passar vårt sätt att manifestera. Då avstår dem, vi är noggranna med att visa att det vi gör inte ska vara våldsamt, säger Jens Marklund.

Under seglatsen förväntar de sig att besöka städer där de har stöd av lokala föreningar. Annat är för riskfyllt, menar dem. I varje hamn inom rutten ska det finnas tillgång till vakter. Ombord under mötet var människor som bevittnat israeliska soldater skjuta elpistoler mot deras väns nacke, göra hål i båtens köl. Vissa har varit tillfångatagna.

– Vi vill göra detta i trygghet. Israel försöker på alla sätt stoppa oss, de förhandlar till och med med andra makthavare för att stoppa, säger Jeannette Escanilla.

Med syftet att skänka hopp

Ship to Gaza vill skänka hopp till befolkningen i Gaza. De menar att när Gazabefolkningen får se i lokala medier att Ship to Gaza är påväg, skänker de hopp till den utsatta civilbefolkningen.

– Situationen har förändrats till det sämre för Gazaborna, men vi har konsekvent fortsatt och nya människor ansluter sig och engagerar sig, särskilt i Sverige. Vi kan inte göra gazaborna besvikna, säger Jeannette Escanilla.

Amanda Karlsson

Det här är Ship to Gaza

En partipolitiskt och religiöst oberoende ideell förening som vill verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och den allmänna folkrätten.

Ett initiativ för praktisk solidaritet med Gazas ca två miljoner invånare.

Genom att segla och uppmärksamma problemen skänker de hopp till gazaborna – och sätter press på aktörer att agera i frågan.

Aktuella projekt är att skicka en armada med segelbåtar genom Europa under 2018 för att bryta blockaden. Armada for Gaza – Armed with peace and solidarity.

En av båtarna i armadan ligger nu förtöjd i Stenungsunds båthamn.