Fredrik Roos sportansvarig i SIF konstaterar att man behöver ett besked från kommunen för att kunna gå vidare med sitt projekt: Foto:Lasse Andrée

SIF och Vallen vill storsatsa

Två av Stenungsunds största föreningar, Stenungsunds IF och Vallens IF, vill de närmsta åren genomföra storsatsningar på sina anläggningar. Planer för sammanlagt 23 miljoner har presenterats.

Projektet ”Utveckla SIF-gården” är en satsning på utbyte av konstgräs och nyinvesteringar i anläggningarna i Stenungsund. SIF har arbetat fram en plan som sträcker sig över tre år och som har presenterats för kommunen. Den innehåller framförallt en akut satsning på 4 miljoner för att byta ut konstgräset, som efter nära tio år är mycket slitet. Dessutom föreslås en näridrottsplats intill anläggningen, där man återanvänder en del av det gamla konstgräset. Resten av den gamla planen kan användas för barn och ungdomar, kanske vid skolor eller förskolor:

– Den här delen är den mest akuta. Vi har ett behov av att byta ut konstgräset redan 2018 om det är möjligt, säger Fredrik Roos, sportansvarig i SIF.

Den andra etappen i projektet omfattar sex miljoner till konstgräs på den andra planen vid SIF-gården, tillsammans med stakethöjning och belysning intill Yttre Ringleden. Den tredje delen handla r om 3 miljoner till en läktare med 300-500 sittplatser mellan planerna, nya mål, nya avbytarbås och uppdatering av maskinparken.

– Vi har presenterat vårt förslag för kommunen och väntar nu på besked hur de ser planerna. Vi behöver ett svar för att kunna gå vidare med satsningarna. Vi har även kontakt med före detta fritidschefen Ingvar Björkman som numera jobbar åt Fotbollsförbundet med arenafrågor, säger Fredrik Roos.

SIF vill genomföra projektet stegvis under tre års tid, mellan 2018-2020.

Enligt Fredrik Roos är föreningen är öppen för att anläggningen används av Fotbollsgymnasiet och andra föreningar.

– Främst kan man utnyttja anläggningen vintertid, vilket faktiskt redan idag görs av bland annat Svenshögen och Ödsmål. Vi får också bättre möjligheter att satsa på arrangemang vid SIF-gården.

Klubben öppnar även för att samarbeta med Stenungsund Energi för uppvärmning av planerna.

Den andra stora klubben Vallens IF vill investera 10 miljoner totalt framför allt för att bygga fler omklädningsrum i Stora Höga. Ett bygglov finns men det gäller nu att finansiera satsningen. Idrottshallen i Stora Höga används idag av både Stenungsunds Handbollsklubb och Vallen, tillsammans har föreningarna 1000 aktiva barn och ungdomar.

Klubben skriver i sin ansökan att de behöver både omklädningsrum, duschar, toaletter och förrådsutrymmen, förslaget till finansiering är att bolaget Mötesplats Stora Höga AB upptar lån motsvarande kostnaden och kommunen tecknar ett tilläggshyresavtal. Bristen på omklädningsrum är idag mycket stor i anläggningen, en fråga som varit aktuell sedan 2012. Även här finns möjligheter för skolor att utnyttja anläggningarna.

Lasse Andrée

0303-728228

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar