Festivalen Frivolt har tidigare år lockat runt 5000 besökare. Foto: Maria Johannessen

Sjätte gången gillt för Frivolt

Dansuppvisningar, popstjärnan Lisa Ajax och sandbyggartävlingar. På lördag drar barn- och ungdomsfestivalen Frivolt igång igen.

– Vi vill erbjuda nya saker, man ska kunna prova på aktiviteter på ett lättsamt sätt. Något man testar på festivalen kanske blir ett nytt fritidsintresse, säger Cathrine Berntsson, avdelningschef för barn- och ungdomskultur på Tjörns kommun.

För sjätte året huserar festivalen, som är gratis och riktar sig till barn och ungdomar, vid Gråskärsbadet i Skärhamn. I år inleds den med enmansteatern ”Fotbollsbögen”, en historia om en kille som bestämt sig för att komma ut som homosexuell i omklädningsrummet.

– Den är magisk, man är inte torr i ögonen efteråt. Det är en riktigt gripande historia, säger Catherine Berntsson.

Teatern är en del i arbetet för att minska fördomarna och riva murarna bland unga. Men det är också en del i prova-på temat som Frivolt kretsar kring.

– Det kanske är någons första möte med teatern, något man aldrig hade gjort annars.

Andra saker man kan prova på är en rad olika instrument som Kulturskolan tar med, eller en stor klättervägg som Friluftsfrämjandet står för. Dessutom anordnas det musikuppträdanden under hela kvällen på lördagen, vilket till sist avslutas med en stor konsert med popartisen Lisa Ajax.

Hur många tror ni kommer komma?

– Nu börjar Frivolt sätta sig som ett evenemang som man vet namnet på, man vet vad det innebär. För många ungdomar är det en skön avslutning innan skolan börjar, ett ställe att träffas på. Bland dem är det något man ser med förväntan på. Tidigare år har det sammanlagt kommit runt 5000 personer under helgen, vi räknar med att det blir lika många i år.

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar