Sjöräddning fick tidig julklapp

Peter Sandersnäs är stationschef för Sjöräddningssällskapet i Stenungsund och är glad. Han, eller snarare sällskapet, har fått en julklapp från Hogia. Företaget har nämligen bestämt sig för att i stället för julgåvor till sina kunder skänka den summan till Sjöräddningssällskapet.

– Det är mycket värt för oss, säger han. Hundratusen kronor täcker i stort sett ett års bränsleförbrukning för våra fordon.

Sjöräddningssällskapet drivs av frivilliga krafter. Ingen får betalt när de arbetar med detta.

– Det är ett stort åtagande, säger Peter. Vi har jour åtta veckor om året och en inställelsetid på femton minuter, det betyder att en kvart efter larmet ska båten lämna bryggan. Det ställer stora krav och betyder att på något sätt blir hela familjen frivillig i sjöräddningen.

Det gäller att ha en vänligt inställd arbetsgivare också, går larmet till sjöss måste man lämna arbetsplatsen omgående för att ha en chans att hinna fram till räddningsstationen som operationerna utgår från.

– Givetvis begränsar det möjligheterna när vi rekryterar nya frivilliga, säger han. För att hinna till stationen i Stenungsund på en kvart kan man inte bo för långt bort på Orust eller Tjörn. Det är svårt att ta sig hit från Henån på bra femton minuter. Ändå har vi ganska många Orustbor som dels är med eller har förklarat sig intresserade av att vara det. Samma är fallet med Tjörn.

Sjöräddningssällskapet finns i hela Sverige och har drygt 70 stationer och 107 000 medlemmar. Sjöräddningssällskapet har fördubblats de senaste tio åren. Några statliga pengar får de inte utan hela verksamheten drivs med hjälp av donationer och gåvor.

– Utan den frivilligheten vore det inte möjligt att sköta den här verksamheten, konstaterar Peter Sandersnäs.

Ingemar Hammarström

0303 72 82 15

Relaterade artiklar
Fler artiklar